Közélet

Maszk, iskolatáska, távolságtartás – így indul újra a jelenléti oktatás Szegeden

Mától visszatérnek az oktatási intézményekbe a szegedi óvodások és az alsó tagozatos általános iskolások, mi pedig szétnéztünk, milyen szabályok szerint várják őket Szegeden. A gyűjteményünk a felsősökre és a középiskolásokra egyelőre nem vonatkozik, nekik május 10-től indul majd újra az élet.

A LÁZMÉRÉS ÉS A FERTŐTLENÍTÉS MINDENÜTT KÖTELEZŐ

Mától a március 5. előtti, szeptemberben bevezetett szabályok lépnek életbe – mondta el Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a múlt héten az iskolanyitással kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy kötelező lesz a lázmérés, a fertőtlenítés és távolságtartás is, ugyanakkor a maszkviselés továbbra sem – ez utóbbi intézményenként változik, erről lentebb írunk. A fertőtlenítőszereket mindenhol biztosítják, hőmérőket pedig lehet kérni, ahol elromlott. Fontos, hogy ezúttal sem kísérheted be reggelente a család kincsét az épületbe és délutánonként be sem mehetsz érte, csakis alaposan indokolt esetben.

A részletes, minden szegedi iskolára érvényes intézkedési tervet IDE kattintva tudod elolvasni, a lényegesebb pontok:

  • Minden köznevelési intézményben időszakonként alapos, mindenre kiterjedő fertőtlenítő takarítást kell elvégezni – ebbe több esetben a honvédség is besegített Szegeden.
  • A nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja, ugyanez érvényes a dolgozókra is.
  • Minden óvodának, iskolának meg kell tennie a szükséges intézkedéseket az “intézményi csoportosulások” megelőzésére mind az intézmény területén, mind az intézmény épülete előtt: az osztálytermekben gondoskodni kell a tanulók lazább elhelyezéséről, a közösségi terekben egyszerre csak annyi tanuló tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság.
  • Az intézmények bejáratánál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt kell biztosítani, a szociális helyiségekben biztosítani kell a szappanos kézmosási lehetőséget, kötelező a gyakori szellőztetés.
  • Amennyiben egy gyermeknél, pedagógusnál, vagy egyéb dolgozónál fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell különíteni, egyúttal értesíteni kell az iskolaorvost, aki dönt a további teendőkről.

Fotógaléria: a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred (Szentes) katonái szegedi oktatási intézményeket (Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Király König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola, Szegedi Gregor József Általános Iskola) fertőtlenítenek.

MASZKBAN TANULNI? VALAHOL IGEN, VALAHOL NEM

Általános, minden intézményre kiterjedő maszkviselést nem rendeltek el kormányzatilag, a szabályokról gyakorlatilag minden iskola maga dönt. A szegediek nagy részénél a közösségi terekben a gyerekeknek kötelező lesz maszkot hordani, arról, hogy óra közben kell-e, több helyen is a pedagógus döntheti el.

ÚGY NÉZ KI, A GYERKŐCÖK 10-11 SZÁZALÉKA MARAD OTTHON

Nem hivatalos információink alapján a szegedi “alsós szülők” 10-11 százaléka kérvényezte, hogy otthon maradhasson a gyermeke, a pontos számokat várhatóan a nap második felére fogjuk megtudni. Itt fontos megjegyeznünk, Maruzsa Zoltán a múlt héten kijelentette, aki több mint 250 órát hiányzik, annak osztályozóvizsgát kell tennie, ami a sikeres tanév feltétele. Az engedélyezett távolmaradás alatt a tanulók támogatására a pedagógusok a KRÉTA naplóba és a Google Classroomba töltik fel a házi feladatokat, a számonkérések tartalmát és időpontját is itt pontosítják majd. Ha úgy döntöttél, otthon marad a család kicsi kincse, javasolt a tanárokkal történő folyamatos kapcsolattartás.

EGY KORREKT ÖTLET, AMIT LEGKÖZELEBB SZEGEDEN IS ELLESHETNÉNEK

Hétfőtől április végéig ingyen utazhatnak a fővárosi általános iskolák első négy évfolyamára járó, 7 és 11 év közötti diákok a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain – adta hírül az MTI. A fővárosi példával szemben Szegeden sajnos ugyanúgy meg kellett vásárolni a diákbérletet, mint “békeidőben”, az önkormányzat által segítségként (?) kommunikált változtatás mindössze annyi volt, hogy a maradék másfél hétre “csak” fél havi bérletet kellett venni. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ez is csak akkor volt így, ha az érintett anyuka – apuka személyesen ment be valamelyik SZKT vagy Volánbusz jegyirodába, az applikációból történő vásárlás esetén a teljes havi diákbérlet árát fizettették ki a maradék 12 napra.

Más tészta, de jó hír: a helyközi járatokon április végéig nem kell jegyet váltanod az általános iskolás korú gyerkőcödnek, viszont fontos, hogy ez már a szegedi tömegközlekedésre nem érvényes.

Autóval viszed a szemed fényét? Kalkulálj bele egy kis extra időt, annak dacára, hogy a felsősök és gimnazisták otthon maradnak, akár csak egy szeptemberi suli-startnál, most is előfordulhat tumultus a szegedi iskolák környékén.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb