Szegedi Arcok

Röst Gergely, szegedi járványmatematikus: az átoltottság kellő szintjéig várni kellene a nyitással


- Hirdetés -

Mindenki türelmetlenül várja már, hogy visszaálljon az élet a rendes kerékvágásba, azonban még mindig sokan fertőződnek meg napról napra, és a kórházak leterheltsége is magas. Röst Gergely, szegedi járványmatematikus viszont most részletesen elmagyarázza, miért nem csak az R számot kell nézni, és azt is, miért nem javasolható most a nyitás.

A Portfolio kérdezett rá a szegedi matematikusnál, hogy akkor most is a helyzet a járvánnyal kapcsolatban. Röst Gergely szerint a járvány terjedési mutatója, az R szám hiába van 1 alatt, nem csak ez számít, hanem “a helyzet” is, márpedig a kórházak leterheltsége továbbra is túl nagy.


- Hirdetés -

ELŐBB-UTÓBB MINDEN JÁRVÁNY LECSENG

Leszögezte, a korlátozások az ember napi kontaktusainak számát csökkenti, a maszkviselés a fertőzésátadás valószínűségét, a vakcina – az átvészeltséggel együtt – pedig a fertőzhető személyek számát, ez utóbbi az oka annak, hogy “előbb-utóbb minden járvány lecseng.” Figyelmeztet azért arra, hogy “amint a korlátozások csökkentik a kontaktusszámot, a lazítások növelni fogják, ami automatikusan növeli az R értékét, vagyis a másik két tényező sikeressége (maszk, oltottság) mellett lehet nyitni, mivel az R romlik majd a találkozási “összetevőtől.” Az R szám 1 alatt tartása márpedig az egészségügy tehercsökkentése miatt is fontos – mutat rá Röst Gergely.

JELENLEG CSÖKKENŐBEN VAN AZ A BIZONYOS R SZÁM

Felidézte, tavaly februárban 2,4 volt az R szám, de a kontaktusszám drasztikus csökkentése miatt már márciusban 1 alatt volt, ezért sikerült az első hullámot gyorsan elfojtani. A második hullámban, a nyár végén lassan, de folyamatosan nőtt a kontaktusszám, de az R 1,4-nél megállt a “növésben”, a novemberi korlátozások tudták 0,8-ra csökkenteni januárra. Ami viszont új tényező volt ekkor, az a brit mutáns megjelenése, amely azonos körülmények között nagyobb R számot generált, így nőtt az újra 1,3-ig márciusra, ami óta folyamatosan csökken megint.

AZ ÁTOLTOTTSÁGIG VÁRI KELLENE A NYITÁSSAL

Járványügyi szempontból ideálisnak tartaná, ha az átoltottság kellő szintjéig várnánk a nyitással, hogy az már biztonságos lehessen. “A döntéshozóknak ezt gondosan mérlegelniük kell: “minden egyes enyhítés lassítja a lecsengést és végső soron több fertőzöttet eredményez.” Most a járvány egy olyan szakaszában vagyunk, amikor még magas az új fertőzések száma, tehát magas a megfertőződés kockázata is, ugyanakkor gyors ütemben nő a védettek száma” – ecsetelte a matematikus, aki szerint még “egy kis türelem” nagy járványügyi nyereséget hozhat.

Forrás: portfolio.hu


- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb