Szegedi Arcok

Boldogkői Zsolt szerint csak a teljes magyar felnőtt lakosság beoltásával lehet megakadályozni, hogy újabb és újabb koronavírus mutánsok jelenjenek meg

Csak a teljes magyar felnőtt lakosság beoltásával lehet megakadályozni, hogy az országban újabb és újabb koronavírus mutánsok jelenjenek meg – mondta az InfoRádiónak Boldogkői Zsolt virológus. Az SZTE Orvosi Biológiai Intézetét vezető virológust az Indiában berobbant járvány és az indiai mutáns kapcsán is kérdezték.

Óriási ütemben terjed a koronavírus Indiában, szerdán 315 ezer új fertőzöttet jelentettek, ez az eddigi világrekord. A járvány elszabadulását a járványügyi szakemberek leginkább az orvosi ellátás hiányának, az akadozó oxigénszállítmányoknak és a lezárások enyhítésének tulajdonítják. A koronavírus Indiában terjedő úgynevezett kettős mutációja tovább súlyosbíttathatja a helyzetet – mondja Boldogkői Zsolt virológus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetét vezető egyetemi tanára. Ez ugyanis valószínűsíthetően – hasonlóan, mint a kaliforniai mutáns – gyorsabban terjedhet.

HÁRMAS MUTÁNS?

A kettős variáns az Egyesült Királyságban is megjelent. Indiában a napokban pedig már egy újabb, a Covid-19 úgynevezett hármas mutánsát is felfedezték. A virológus szerint az elsődleges probléma: “minél több embert fertőz meg a vírus, annál hatékonyabbá teheti arra, hogy újabb és újabb fertőző mutációkat hozzon létre, és ez az, amire a kórokozó jelenleg törekszik. És bár a vírus sejtekbe való bejutása elsődlegesen az állatok – denevér – esetében volt optimalizálva, nem pedig az embernél, azzal, hogy már hatékonyabban ismeri föl a receptort, gyorsabban is tud terjedni, ami az esetek nagy részében együtt jár a virulencia növekedésével is” – magyarázta.

KELL A NYOLCVAN SZÁZALÉKOS ÁTOLTOTTSÁG

“Vagyis azokban országokban, ahol nem vagy lassan halad az oltás, további mutációk jelenhetnek meg, amik Magyarországra is eljuthatnak” – mondja Boldogkői Zsolt. Ha azonban a vakcináció miatt hazánkban kialakul a nyájimmunitás, a populáció védett lesz az új variánsokkal szemben is. Elég csak a kanyaróra gondolni, amely ugyan megjelenthet egy szomszédos országban, elterjedhet egy kisebb közösségben, de aztán megszakad. Boldogkői Zsolt szerint az új mutánsok miatt a nyájimmunitáshoz a lakosság 80-át kell beoltani. Mindez azt jelenti, hogy ameddig a gyerekeket nem oltják, akik mintegy 2 millió főt jelentenek, gyakorlatilag minden felnőttet vakcinázni kellene. A szakember hozzátette: a sűrűn lakott nagyvárosokban a koronavírus jobban terjed, így ott a 80 százaléknál magasabb átoltottság szükséges.

Forrás: infostart.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb