Közélet

Zacher vs terasznyitás: “a féktelen bulizás hatásait két hét múlva megérzi az egészségügy”

Hatalmas pörgéssel indult a terasz-reboot, szombaton a komplett szegedi belváros úgy pulzált, mint a Covid-19 előtti időkben. Zacher Gábor az Indexnek azt nyilatkozta, óriási felelőtlenség volt a hétvégi pörgés, a féktelen bulizás hatásait pedig két hét múlva fogja megérezni az egészségügy.

Mielőtt belevágnánk a Zacher-i gondolatokba, íme két, fotókkal és videókkal megspékelt Szeged365 tudósítás – az egyik szombat napközben, a másik késő este készült:

Egy valami biztos: volt pezsgés, nem is kicsit.

KIGYULLADT A HÁROM ZÖLD LÁMPA, MINT A FORMA 1-BEN, AZ EMBEREK PEDIG ARRA MENTEK, AMERRE LÁTTAK

“A terasznyitás utáni rajzásra annyit tudok mondani: mi, egészségügyi dolgozók ott leszünk a betegágy mellett, beadjuk a megfelelő gyógyszereket, mindent megteszünk majd az emberek életéért″ – mondta az Indexnek Zacher Gábor, aki szerint hirtelen kigyulladt a három zöld lámpa, mint a Forma–1 – ben, az emberek pedig arra mentek, amerre láttak. “Elhiszem, hogy már mindenkinek a töke tele van a bezártsággal, de el kell fogadnunk, hogy a vágyaink és a járványhelyzet még mindig nem párhuzamosak. Nagyon nagyfokú felelőtlenségre, hihetetlen fegyelmezetlenségre vall, amit szombaton és vasárnap láthattunk. És ennek nem holnap, holnapután lesz meg a böjtje, hanem egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy.”

EGY OLTÁS NEM OLTÁS

A főorvos szerint mindenki elfelejti, hogy egy oltás után még senki sem védett, sőt, a megfelelő védettséget igazából a második oltás utáni 14. naptól érjük el. “Kezelünk olyan betegeket, akik a második oltásuk után kerültek kórházba. Tény, hogy lélegeztetőgépre nem kerültek, tehát valóban nem olyan súlyos a betegség lefolyása. Azonban a fertőzést az első és a második oltás után is el lehet kapni, át lehet adni. És itt újra visszakanyarodok a terasznyitáshoz: a pincérek fiatalok, sokan még az első oltásukat sem kapták meg. Hiába van rajtuk maszk, elkaphatják a fertőzést a vendégtől. Nem szeretnék pesszimista lenni, én is nagyon örülnék, ha visszakapnánk az életünket, de nem győzöm hangsúlyozni: ehhez még mindig fegyelmezettségre van szükség” – fejtette ki Zacher Gábor.

A toxikológus az interjú végén hozzá tette, reméli, téved és nem lesz igaza.

Úgy legyen.

A teljes beszélgetést IDE kattintva tudod elolvasni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb