Sport

Gyúrunk? Nem biztos: edzőtermen kívül rekedhetnek a védettség nélküli szegedi versenysportolók (frissítve)

Hétfőn reggel jelentek meg a fokozatos nyitás következő, 4 millió beoltott magyart jelentő lépcsőjénél hatályba lépő rendeletek, amelyek között egy egészen érdekes tétel is szerepel: gyakorlatilag ezentúl versenyzői igazolás ide vagy oda, ha a sportoló nincs beoltva, nem mehet majd le edzeni a sportlétesítménybe. A dologra Tamás nevű olvasónk hívta fel a figyelmünket, akinek 20 éves, cselgáncsozó fia a jogszabályok hatályba lépését követően nem készülhet majd a versenyekre, mert még nem kapta meg a vakcinát.

VERSENYZŐI IGAZOLÁSSAL, DE OLTÁS NÉLKÜL TERMEN KÍVÜL MARADHATNAK A 18 ÉV FELETTI SPORTOLÓK

Bár a konditermek hosszú hónapok óta zárva vannak a nagyközönség előtt, a hatályos jogszabályok értelmében a versenyzői igazolással rendelkező sportolók bármikor lemehetnek edzeni. Az állításunk akkor is áll, ha az illető be van oltva és akkor is, ha nem. A hétfő reggel megjelent rendelet azonban alaposan felkavarhatja az állóvizet, amely szerint edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.

Magyarra fordítva, ha megvan a 4 millió beoltott, a mostani rendelet szerint az mehet majd be edzőterembe…

  • …aki versenyszerűen sportol és még nincs 18 éves (plusz az edzője),
  • …és az, aki védett a koronavírus ellen, vagyis megkapta a vakcinát vagy még tart a fertőzést követően kapott védettségi igazolványának érvényessége.

A másik oldalról megközelítve, ha nem változtatnak a hatályba lépésig a rendeleten, nem tud majd edzőterembe menni az, aki nem rendelkezik védettséggel vagy nem 18 év alatti versenysportoló. Mivel a 18 év alattiak körében még nem indult el az oltási program, egy átlagos, versenyigazolás nélküli tinédzser nem tudna lemenni edzeni. Ugyanez a helyzet azon 18 év felettiekkel, akik még nem vették fel a vakcinát, akkor is, ha versenyeznek. Olvasónk, Tamás fia speciel pont ebbe a kategóriába tartozik, 20 éves, judo-versenyző, de még nem kapta meg a szurit. A helyzet azért is izgalmas, mert szűk két héttel ezelőtt még volt 103 magyar olimpikon, akik nem kérték a soron kívüli oltást, tehát ha tényleg életbe lép a rendelet, lehetnek olyan versenyzők, Szegeden és az ország egyéb részein edző focisták, kézilabdázók, atléták, akik pórul járnak és egyszerűen nem engedik majd be őket a sportlétesítménybe, ezáltal akár komoly versenyekről is lecsúszhatnak majd.

ÍGY SZÓL A RENDELET

A Magyar Közlöny 68. számában megjelent rendelet a korábbi, az edzőtermeket szabályozó R1. 12. § (4) bekezdést váltja ki:

„A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sport-létesítmények a) a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportoló tizennyolcadik életévét be nem töltött személy és az őt felkészítő sportszakember számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából, valamint b) a koronavírus ellen védett személy számára látogathatóak.”

A Magyar Közlöny kitér arra is, hogy a helyszín üzemeltetője, vezetője és alkalmazottja megtagadhatja a belépést, ha a versenysportoló nem tudja igazolni a védettségét, vagy azt, hogy 18 év alatti.

Hatósági forrásaink annyit mondtak a megkeresésünkre, hogy a rendelet jelen pillanatban tényleg az általunk felvázoltakat mondja ki, azonban ez az állapot még változhat: mivel csak 4 millió beoltottnál lép életbe (ami már csak 320.270 szuri távolságra van a ma reggeli adatok alapján), előfordulhat, hogy addig finomítanak rajta, vagy változtatnak bizonyos pontokon, ez máskor is előfordult már. Az ügyben megkérdeztük a Kormányzati Tájékoztatási Központot is, tőlük még nem érkezett válasz, amint megjön, frissíteni fogjuk a cikket.

FRISSÍTVE: VERSENYZŐI PAPÍRRAL OLTÁS NÉLKÜL IS LEHET EDZENI

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón az edzőtermekre vonatkozó szabályozást azzal egészítette ki, hogy a 18 év feletti igazolt sportolók is használhatják ezeket a létesítményeket – akkor is, ha nincs védettségi igazolványuk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb