Közélet

Gulyás Gergely: ötmillió beoltottnál jöhetnek a lakodalmak

Ha csütörtök, akkor Kormányinfó, ahol a járványhelyzettel és az újranyitással kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb tudnivalókról, az oltások haladásáról, a vakcinák elérhetőségéről ezúttal is Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ad tájékoztatást. Amint kezdetét veszi a tájékoztató, jövünk az élő tudósítással, cikkünk folyamatosan frissül!

11: 07 ELKEZDŐDÖTT A KORMÁNYINFÓ

Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter megkezdte a mai tájékoztatót.

11 :08 MÁLTÁVAL EGYÜTT VEZETJÜK AZ EURÓPAI RANGSORT AZ OLTÁSOK SZÁMÁBAN

Magyarország jól halad az oltásokkal, de nagyon fontos, hogy továbbra is mindenki regisztráljon és vegye fel az oltást, mondta el Gulyás Gergely.

11:09 NÉGYMILLIÓ BEOLTOTTNÁL ÚJABB ENGEDMÉNYEK JÖNNEK

Ha meglesz a négymillió beoltott, újabb enyhítő intézkedések lépnek életbe. Ha elérjük a bűvös számot többek között a kijárási tilalom éjfélre módosul, az üzletekben pedig este 11 óráig vásárolhatunk, de fontos tudni, hogy az intézkedések jelentős része védettségi igazolványhoz lesz kötött.

11:12 A 18 ÉV FELETTI IGAZOLT SPORTOLÓK IS HASZNÁLHATJÁK AZ EDZŐTERMEKET

A miniszter az edzőtermekre vonatkozó szabályozást azzal egészítette ki, hogy a 18 év feletti igazolt sportolók is használhatják ezeket a létesítményeket. Az eredeti rendelet a 18 év alatti igazolt sportolókról és a védettekről szólt.

11:13 ÖTMILLIÓ BEOLTOTT UTÁN LEHET ÚJRA LAKODALMAKAT IS TARTANI

Ötmillió oltott után feloldhatják a lakodalmakra vonatkozó tilalmat; ez a szám május harmadik hétvégéjére lehet elérhető.

11:15 A BÜNTETŐ TÖRVÉNYKÖNYVBEN MINŐSÍTETT ESET LESZ A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY HAMISÍTÁSA

Gulyás beszámolt arról, hogy szigorú szabályok lesznek a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, ez jelenti a Büntető Törvénykönyv módosítását is, minősített eset lesz a védettségi igazolvány hamisítása. Emellett 100 ezertől egymillió forintig terjedő bírság vagy legsúlyosabb esetben egyéves bezárás is jöhet azoknak a szervezőknek, akik nem ellenőrzik a védettségi igazolványok meglétét.

11:18 SZIGORÍTANAK A BTK -N

Szigorítják a büntető törvénykönyvet, az okirat-hamisításra fókuszálnak, különösen a hamis oltási igazolások kiszűrését akarják elérni. Büntetik azt is, ha egy szolgáltató nem tartja be a kötelező előírásokat a szolgáltatóhelyen. Érvényben maradnak a csoportosulásra vonatkozó eddigi szabályok, és továbbra is kötelező a maszkviselés az utcán, mondta el Gulyás Gergely.

11:20 KÉTOLDALÚ MEGÁLLAPODÁSOK JÖHETNEK A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYOKRÓL

Gulyás Gergely bejelentette, hogy felhatalmazták Szijjártó Pétert kétoldalú megállapodások megkötésére, a vakcinaigazolványok elismeréséről. Ezek kölcsönösek lesznek, tehát amelyik országgal sikerül egyezségre jutni, Magyarországról szabadon lehet odautazni a védetteknek, és onnan is hazánkba.

11: 25 AZ OLTÁST KÖVETŐEN 10 NAPON BELÜL POSTÁZZÁK A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYT

Gulyás elmondta, ez úgy zajlik, hogy az orvos rögzíti, hogy beoltottak bennünket. Aki nem kapott igazolványt, annak ellenőrizni kell, hogy ott van-e a vele kapcsolatos bejegyzés az EESZT-ben. Ha ott megjelenik az igazolás, akkor a Belügyminisztérium ezt regisztrálja, és elrendeli az igazolvány kiadását, amit általában 10 napon belül postáznak. A kormány egy folyamatot alakít ki, hogy bárki nyomon követhesse, hol tart a vakcinaigazolása.

11:28 EDDIG 4 176 000 VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY KÉSZÜLT EL

4 176 000 védettségi igazolványt gyártottak eddig – mondta Gulyás. Ebből 650 ezer olyan igazolvány készült, amit azok kaptak, akik átestek a fertőzésen.

11:30 VIZSGÁLJÁK A 12 ÉVEN ALATTIAK OLTÁSÁT

Vizsgálják 16 év alatti és a 12 év alatti korosztályoknál, hogy milyen vakcinákkal, mikortól lehet őket oltani. Amíg hivatalos szakvélemény ezzel kapcsolatban nincs, addig várunk ezeknek a korosztályoknak az oltásával – mondta Gulyás Gergely.

11:32 GULYÁS SZERINT NINCS SORREND A VAKCINÁK KÖZÖTT, BÁR Ő A LEGJOBBNAK A SZPUTNYIKOT TARTJA

Gulyás Gergely az oltástáblázat körül kialakult vitáról elmondta, hogy ők nem állapítottak meg ebben sorrendet, abban viszont igaza van Karikó Katalinnak, hogy a legtöbb idős embert Pfizerrel oltották, és ezzel is kezdték az egész kampányt. A miniszter egyébként korábban a Szputnyikot nevezte a legjobbnak, a Sinopharmot pedig a Pfizer elé rangsorolta.

11:45 8 – 9 HÓNAPIG NYÚJTANAK VÉDELMET A VAKCINÁK

Most az látszik, hogy jelenleg nem csak 6, hanem 8-9 hónapig is védenek a vakcinák. Úgy kell gazdálkodni, hogy ha ezek a határidők lejárnak, megszűnik a védettség, akkor is legyen elég vakcina az országban és lehessen újraoltani mindenkit.

11:46 AZ OPERATÍV TÖRZS VAKCINAGAZDÁLKODÁSI TERVET KÉSZÍT

Az Operatív Törzs készíti a vakcinagazdálkodási tervet, mondta el Gulyás, amelyet majd nyilvánosságra hoznak. A bizonytalanság ott van, hogy mennyi ideig áll fenn a védettség az oltást követően. Ha az uniós szállítmányokat nézzük, akkor marad bőven vakcina Magyarországon az év második felében, a jövő év elején esedékes oltásokhoz.

11:48 AZ EGYNAPOS SEBÉSZETI ELLÁTÁSOK MÁJUS 3 – TÓL INDULNAK ÚJRA

Gulyás elmondása alapján a szűrővizsgálatok mától mindenki számára elérhetőek, és az egynapos sebészeti ellátások május 3-tól indulhatnak újra.

11:50 NÉGYMILLIÓ BEOLTOTTAT KÖVETŐEN VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL, KARANTÉN KÖTELEZETTSÉG NÉLKÜL LEHET MAJD BEJÖNNI AZ ORSZÁGBA

Védettségi igazolvánnyal karantén kötelezettség nélkül lehet majd jönni az országba, ha meglesz a 4 millió beoltott – mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb