Közélet

Operatív Törzs: gyorsan fogy a Szputnyik V és az AstraZeneca, már csak korlátozottan lehet ezekre időpontot kérni

- Hirdetés -

Zajlik az oltási kampány, mostanáig már 5 076 000-en regisztráltak, 84 százalékuk már meg is kapta a vakcinát. 4 714 992-en kaptak oltást, közülük 2 749 235-en már a második adag vakcinát is megkapták – jelentette be Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Mint fogalmazott, a járvány lecsengőben van, ezt mutatja az is, hogy a 19. héten a szennyvízmintákban mért koronavírus-koncentráció enyhe csökkenést mutat.

- Hirdetés -

FOLYTATÓDIK A FIATALOK OLTÁSA

Folytatódik a regisztrált és időpontot foglalt 16–18 évesek oltása is, korlátozott mennyiségben még lehet a Szputnyik V-re és AstraZenecára időpontot foglalni. Egy kevés Pfizer is van még azon regisztráltak részére, akik erről SMS-ben értesítést kaptak, ma viszont 334 620 dózis érkezik belőle. A háziorvosoknál is zajlik az oltási kampány, Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinával.

NEM SZABAD ELHANYAGOLNI A 2. OLÍTÁST SEM

A csökkenő esetszámok és az oltottak számának növekedése ellenére a higiénés és a járványügyi szabályok betartása továbbra is fontos – emlékeztetett. Galgóczi Ágnes külön felhívta a figyelmet arra, hogy a második körös oltásokat sem szabad elhanyagolni, hiszen ezzel teljesebb és hosszabb távú a védettség. Végezetül megköszönte a kormányhivatalok népegészségügyi osztályán dolgozók munkáját.

CSÖKKENT A KARANTÉNBAN LÉVŐK SZÁMA IS

Tovább csökkent a hatósági karanténban lévők száma, kedden 16 088 embert tartottak nyilván, közülük 1723-an hétfőtől kerültek karanténba – mondta el a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szervezet keddi online sajtótájékoztatóján. Kiss Róbert azt is hozzátette: a mobiltelefonra tölthető applikációval jelenleg 709 embert tudnak ellenőrizni.

RENDŐRSÉGI INTÉZKEDÉSEK

Kiss Róbert kitért arra is, hogy hétfőn 408 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési szabályok megsértése miatt, két ember tömegközlekedési eszközön, a többi közterületen követett el szabálytalanságot. Összesen ezért a szabályszegésért eddig 71 178 ember ellen intézkedtek. A kereskedelmi üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre és vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt hétfőn 1274 intézkedést kezdeményeztek a hatóságok, ebből 37 alkalommal vendéglátóhelyeken, 356 esetben pedig az üzemeltető vagy a tulajdonos felelőssége miatt. A korlátozott nyitvatartás és a benntartózkodás tilalmának megsértése miatt 918 ember ellen indult eljárás, közülük 178 esetben a vendéglátóhelyen tapasztalt szabályszegés miatt – sorolta. Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy a kijárási tilalom megszegése miatt hétfőn 78-szor intézkedtek a rendőrök, így 68 957-re emelkedett ezeknek az eljárásoknak a száma. A közlekedési útvonalakon a tranzitálási szabályok be nem tartása miatt a hét első napján 28 esetben intézkedtek, mostanáig így 17 241-re nőtt a személyforgalomban tapasztalt hasonló szabályszegések száma.

Forrás: MTI

- Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb