Szegedi Arcok

Best of Tiszavirágzás: lenyűgöző Szeged365 olvasói fotók és videó, ahogy éppen “megszületik” egy kérész

Két nappal ezelőtt vette kezdetét a várva-várt Tiszavirágzás Szegeden és környékén. Az idei évben ugyan egy kicsit megcsúsztak a kérészek, de azért csak előbújtak, így nem maradtunk gyönyörű olvasói fotók nélkül, amiért nem lehetünk elég hálásak Nektek! Egy videót is kaptunk előző cikkünk kommentjében, amin szépen látszik, hogy hogyan is kel életre, és vedli le bábját a mi szegedi ékességünk, a Tiszavirág. Ezeket szedtük össze egy csokorba most Nektek.

Igazán lenyűgöző jelenségnek lehetett tanúja Szeredi László olvasónk, aki kommentben osztotta meg velünk az izgalmas videóját. Köszönjük! Olyan pillanatot sikerült megörökítenie, amit nem sokaknak. Szépen látszik az egy perces kisvideóban, ahogyan “életre kel” Szegeden egy Tiszavirág, vagyis egy példány a szubimágó formából vedléssel átalakul a jól ismert kinézetű kérésszé:

MÉG AZ ELŐRAJZÁS TART A TISZÁN

Érdekesség, hogy rövid és szenvedélyes vízfeletti életük és tömeges rajzásuk, egyedülálló természeti látványosság, aminek az elnevezése a tiszavirágzás. Három szakaszban történik a rajzás. Az előrajzás alkalmával csak százával repülnek az állatok. A leglátványosabb főrajzás során milliónyi kérész repül a víz felett. Az utórajzáskor már csak néhány tucatnyi röpképes imágóval találkozhat a megfigyelő. Jelenleg Szegeden az előrajzásnál tartunk. Ez alkalomból pedig nem maradtunk Olvasói fotók nélkül sem. Erdei Katalin kedden este a Holt-Marosnál lőtte ezt a gyönyörű képet, majd osztotta meg velünk. Köszönjük!

Szeredi Lászlótól a videó mellett kaptunk két lenyűgöző képet is a szegedi (még kicsit magányos) kérészekről. Köszönjük ezt is! Mutatjuk:

Egyszerűen imádjuk, hogy elárasztotok bennünket saját fotókkal és videókkal! Két nappal ezelőtt a Maros torkolatánál indult be a kérészek meseszép tánca. Kello Csaba olvasónk pedig egy exkluzív videóval lepte meg a Szeged 365 virtuális családját, melyet sárkányhajózás közben, a két folyó találkozásánál lőtt kedden, a kora esti órákban. A videót a cikkben találod:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb