Közélet

Gulyás Gergely: A járvány negyedik hulláma, és különösen a delta-variáns azokat fogja fenyegetni, akik nem oltatták be magukat

A múlt héten, miután elértük hazánkban az öt és félmilliomodik beoltott embert újabb enyhítések léptek életbe, viszont a kormány azóta ismét ülésezett, és vélhetően áttekintette az elmúlt egy hét legfontosabb járványügyi híreit. Hogy döntöttek-e újabb enyhítésről, arról a ma délutáni rendkívüli Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő számol be. A Kormányinfót pedig percről percre nyomon követhetitek a Szeged365–tel!

LEGUTÓBB BÚCSÚT INTETTÜNK A MASZKNAK

Mint ismert, a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló kormányrendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Ez azt jelenti, hogy többek között megszűnt a kötelező maszkviselés az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön és általában a kórházak és a szociális intézmények kivételével mindenhol. A többi részletről itt írtunk:

15:10 START, INDUL A KORMÁNYINFÓ

Kis késéssel, de megkezdődött a Kormányinfó. Az Európai Parlamenti vitáról és a kampányról is tárgyaltak – mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője azt mondta az EP-vitáról, hogy tűrhetetlen, hogy az egész ügyet egy olyan máltai képviselőre bízták, akit bosszúpornóért ítéltek el. Brüsszel hiába akarja elérni, hogy LMBTQ aktivistákat engedjenek be az oktatási intézményekbe, a kormány nem enged – tette hozzá.

15:14 – A GYERMEKVÉDELEM ÁLLAMI FELADAT

A gyermekvédelem állami feladat, és az uniós alapjogi charta is ezt szabályozza. Brüsszel nem mondhatja, meg, hogy ki hogyan neveli a gyermekét – tette hozzá.  “A gyűlöletbeszéd Magyarországgal szemben is tilos, az különösen káros, ha abban néhány magyar képviselő is részt vesz” – emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

15:16 – ZAJLIK A TÁRGYALÁS A HELYREÁLLÍTÁSI ALAPRÓL

Gulyás Gergely elmondta, hogy a helyreállítási alap ügyében hetek óta zajlanak a tárgyalások. Szó sincs arról, hogy elutasították volna a terveket. Korrekt partnerek vagyunk – tette hozzá. 

15:17 – A JÁRVÁNYÜGYRŐL IS TÁRGYALTAK, OLTÁSI KAMPÁNY INDUL A 60 ÉV FELETTIEKNÉL

A legfontosabb az, hogy járványügyi szempontból Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa. “A járvány negyedik hulláma, és különösen a delta-variáns miatti fertőzésszám növekedés azokat fogja fenyegetni, akik nem oltatták be magukat” – emelte ki Gulyás Gergely. A 4. hullám vélhetően nem kerül el bennünket és a delta variánssal szemben a szakemberek szerint az idehaza használt oltóanyagok hatásosak. Az oltási akciókat indítanak, a 60 évnél idősebb, be nem oltott emberek számára, felkeresik és javasolják nekik az oltást. Erről az Operatív Törzs döntött – tette hozzá. 

15:20 – NEM UTASÍTOTTÁK EL A MAGYAR HELYREÁLLÍTÁSI TERVET

Gulyás Gergely ismertette, hogy a helyreállítási alap ügyében hónapok óta zajlanak a tárgyalások, és az kétségkívül igaz, hogy az elmúlt két-három hétben már lezárt területekkel kapcsolatban is abszurd követelésekkel állt elő a Bizottság, de az, hogy elutasították volna a tervet, vagy, hogy ne lennének tárgyalások, azok valótlan állítások. Magyarország korrekt partnerként jár el, az a kérdés, hogy a Bizottság mennyire tudja függetleníteni magát a brüsszeli politikai kampánytól.

15:23 – MÁR TÖBB MINT 500 EZREN IGÉNYELTÉK AZ UNIÓS KÁRTYÁT

Több mint félmillió uniós zöld kártyát nyomtattak ki. Aki külföldre akar utazni, az mindenképpen tájékozódjon a Külügyminisztérium konzuli oldalán, hogy milyen protokoll szükséges az adott országba történő belépéshez. A beoltottak száma 5.019.000 fő körül van, tegnap 44 fertőzöttet jelentettek és 1 ember hunyt el. 

15:25 – LÉPÉSEKET IS TESZNEK AZ ÉPÍTŐIPARBAN

Az építőanyagok árdrágulásáról Gulyás Gergely azt mondta, az építőanyagok kivitelére engedélyt kell kérni 2021. október 1-től. Azonnali hatállyal bevezetik, hogy bejelentést követően lehet csak kivinni az országból bizonyos építőanyagi terméket. A miniszter elmondta, hogy kiegészítő bányajáradékot vezetnek be bizonyos termékek esetében. A bányászati kitermelési kötelezettség idejét két évről egy évre csökkentik. 

15:27 – FOGLALKOZTATÁSI CSÚCS SZÜLETHET

Ha az utolsó napok adatait nézem meg, akkor a beoltottak száma 5 millió 19 ezer fő felett volt. Napok óta olyan betegek hunynak el, akik nem voltak beoltva – árulta el. A legfontosabb, hogy ma 4 millió 607 ezer ember dolgozik, és ez ötezerrel több, mint tavaly. A nyári hónapokban tovább javulhat a helyzet, és foglalkoztatási csúcs is születhet – mondta a miniszter. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 72,3% volt – emelte ki. Gulyás Gergely közölte, hogy optimista a kormány a második negyedéves növekedést illetően. A legfontosabb, hogy a rendszerváltás óta nem látott bővülés legyen idén – tette hozzá. 

15:32 – FELELŐTLENSÉG AZ ANTITEST-VIZSGÁLAT

Látjuk és figyelemmel kísérjük az egyes oltóanyagok hatékonyságát – válaszolta egy kérdésre ami arra vonatkozott, hogy a főváros teszteli azokat, akik bizonytalanok az oltóanyaguk hatásosságát illetően. Szerinte hangulatkeltés és felelőtlenség az antitest-mérés. Gulyás Gergely elmondta: “minden nálunk engedélyezett oltóanyag biztonságos, ebbe beletartozik a Sinopharm is, és az ENSZ szakjellegű szervezete is engedélyezte” – emelte ki.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb