Szegedi Arcok

“A víztől nem félni kell, hanem tisztelni” – interjú Seller Andrással, a szegedi vízimentők elnökével

Szomorú vízibalesetek sorozata történt az utóbbi pár napban Szeged környékén: vasárnap a Sziksósfürdő Strand és Kemping vizébe fulladt egy férfi, kedden két tinédzser lelte halálát egy Apátfalva és Magyarcsanád közötti bányatóban, ugyanezen a napon pedig súlyos sérülésekkel szállítottak a kórházba egy férfit a Sándorfalvi Nádastó Szabadidőparkból. A tragikus esetek kapcsán Seller Andrást, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat elnökét faggattuk.

Baráti jó tanácsok, Szeged365 olvasók számára attól a szegeditől, aki már rengeteg szomorú balesetet látott közelről.

Mielőtt hozzá fognánk, íme a három, fent említett eset, időrendi sorrendben:

TIZENHÁROM HALÁLOS VÍZIBALESET TÖRTÉNT AZ IDÉN A BALATONON

Rengeteg szegedi jár a Balatonra, ahol a Seller Andrástól kapott információk alapján 13 halálos vizibaleset történt eddig a nyáron. Július végén az egész ország a magyar tenger vizébe fulladt testvérpárról beszélt, az ottani tragédiát pedig a fent említett, Szeged környékiek követték.

A szakember az alábbi öt pontban szedte össze a legfontosabb tudnivalókat:

Seller András, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat elnöke. Fotó: Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat, SZVTSZ.hu.

NEM VAGY BIZTOS AZ ÚSZÁS-TUDÁSODBAN? VISELJ MENTŐMELLÉNYT!

A szakszolgálat szegedi elnöke szerint a legfontosabb alapvetés, hogy – legyen szó mesterséges vagy természetes vízről – csakis az menjen mélyebb vízbe, aki jól tud úszni. Ha az utóbbi nem megy jól, akkor sem kell nélkülöznie a szabadvizi fürdőzést, viszont ilyenkor kiemelten fontos a mentőmellény használata.

Mint mondta, egy jó minőségű, magyar gyártmányt már 10.000 Ft-ért meg lehet vásárolni, ami nem nagy összeg, ha belegondolunk, hogy életet menthet.

RÉSZEGEN TILOS A FÜRDŐZÉS!

“Minden évben történik alkoholos állapotban bekövetkező halálos vízibaleset” – magyarázta Seller András, aki szerint alap, hogy ittasan nem megyünk vízbe. Az egy dolog, hogy a részeg ember indokolatlanul “bátor” ilyenkor, de a szervezetünk is másképp reagál a váratlan fizikai kihívásokra.

MEGVOLT A SAJTOS-TEJFÖLÖS LÁNGOS? NE MENJ VÍZBE!

Mivel az emésztés nagy energia, étkezés után minden más életfunkció veszít a hatékonyságából. Az elnök szerint éppen ezért alapvetően fontos, hogy jól lakottan ne menjünk vízbe, az evés után legalább egy óráig maradjunk a parton.

UTÁNOZD A VIZILABDÁSOKAT!

Mielőtt vízbe megyünk, hűtsük le a mellkasunkat, arcunkat és fejünket – javasolja Seller András. Mint mondta, a profi vizilabdázók sem véletlenül tesznek így meccs előtt.

“LEGSZÍVESEBBEN BETILTANÁM A KARÚSZÓKAT”

Rengeteg problémát okozhatnak a fürdőeszközök is, talán a legfontosabb, hogy élővízben, ha a part felől fúj a szél, ne szálljunk matracra, mert könnyen elsodródhatunk. A szakember itt is kitért a mentőmellény használatára, szerinte e nélkül felelőtlenség úszó strandeszközbe ültetni a gyermekeinket.

Mint nyilatkozta, legszívesebben betiltaná a karúszókat: a gyermek egy idő után elfárad bennük, felcsapódik a keze, a száj és az orr pedig víz alá kerül. “Semmire sem jó” – fejtette ki a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat elnöke.

Bár a cikkünkben említett balesetek nem a Tiszán történtek, szegedi hírportálként a folyó vizében történő fürdőzést is szóba hoztuk. “A Tiszától nem félni kell, hanem tisztelni. Nem fog áldozatot szedni, ha betartjuk a szabályokat” – fejtette ki a vizimentők vezetője.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb