Szegedi Arcok

A szupermutáció becsekkol – Boldogkői Zsolt szerint a felélénkült reptéri forgalom miatt hamarabb jöhet a negyedik hullám

Most, hogy ismét felélénkült a reptéri utasforgalom, itthon is hamarabb berobbanhat a negyedik hullám – így reagált az Indexnek Boldogkői Zsolt szegedi virológus azokra az adatokra, amelyeket a budapesti repülőtér tett közzé a napokban.

A szakember szerint a következő hetekben két forgatókönyv lehetséges: ismét bevezetik a már jól ismert korlátozásokat, vagy kiterjesztik a kötelező oltást az egészségügyi dolgozókon túl más csoportokra is, ugyanis egy hónap alatt megduplázódott a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér utasforgalma. Ez azt jelenti, hogy több mint félmillióan fordultak meg Ferihegyen, ami majdnem eléri az év első hat hónapjának összforgalmát.

MINDENKI SZERETNÉ KIHASZNÁLNI A SZABAD PÁR HÓNAPOT

„Az utasszám dinamikus növekedése egyértelműen jelzi a nyári szezon kezdetét, de a növekvő forgalomban az átoltottság mértéke, az utazási korlátozások enyhítése, az uniós Covid-igazolvány bevezetése és a Budapestről egyre több célállomásra induló repülőjáratok száma is komoly szerepet játszik” – erről korábban a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér beszélt az Indexnek. A hosszan tartó bezártság után érthető, hogy mindenki szeretné kihasználni azt a pár hónapot, amíg viszonylag szabadon, minimális korlátozások mellett utazhatunk, Boldogkői Zsolt virológus ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a régi szokásainkhoz való visszatérés nagyban felgyorsítja a járvány terjedését.

ITTHON IS HAMARABB BEROBBANHAT A NEGYEDOK HULLÁM

“A repülés ma már bárki számára elérhető, vagyis sokkal mobilisabbak vagyunk, mint harminc éve. Többek közt ezért is tudott a koronavírus rövid idő alatt világjárványhoz vezetni. Ha visszaemlékszünk, Európában elsőként Észak-Olaszországban alakult ki gócpont, ahova vélhetően egy kínai turistacsoport hurcolta be a fertőzést. Most, hogy ismét felélénkült a reptéri utasforgalom, itthon is hamarabb berobbanhat a negyedik hullám” – jelentette ki Boldogkői Zsolt.

ELŐFORDULHAT, HOGY VALAKI KÉT KÜLÖNBÖZŐVARIÁNSSAL IS MEGFERTŐZŐDIK

Miután a reptereken a világ minden tájáról megfordulnak emberek, akik különböző mutációkat hordozhatnak, előfordulhat, hogy valaki két különböző variánssal is megfertőződik, ami úgynevezett szupermutációk kialakulásához vezethet. “Két mutáció kombinációját szaknyelven rekombinációnak nevezzük, ami amellett, hogy gyorsabban terjedhet, kérdéses, hogy a forgalomban lévő vakcinák mennyire hatékonyak ellene” – mondta a virológus professzor, aki szerint két forgatókönyv van:

  • Ha nálunk is nő a fertőzöttek száma, ismét bevezethetik a már jól ismét óvintézkedéseket. Előkereshetjük a maszkokat, létszám korlátozások léphetnek életbe a zárt intézményekben, a munkavállalókat újfent otthoni munkavégzésre kérhetik.
  • A másik út, hogy a kötelező védőoltást elkezdik több csoportra is kiterjeszteni. Egyelőre csak az egészségügyi dolgozóknak kötelező, de a jövőben az állami intézmények alkalmazottainál, a bolti eladóknál, de előbb-utóbb akár az iskolákban, az egyetemeken is bevezethetik.

AZ UTÓBBI HOSSZÚTÁVÚ MEGOLDÁS LENNE

„Előbbivel ideig-óráig vissza lehet szorítani a vírust, de ahogy azt a korábbi hullámok alkalmával megtapasztaltuk, ez számos áldozattal jár. Munkahelyek mehetnek tönkre, nem mehetünk közösségbe, és le kell mondanunk számos olyan hétköznapi tevékenységről, ami egyébként az életünk fontos része. Utóbbi viszont hosszú távú megoldást kínál, hiszen minél többen beoltatják magukat, annál nagyobb eséllyel szorul vissza a vírus, és annál hamarabb térhetünk vissza tartósan a régi szokásainkhoz” – mondta Boldogkői Zsolt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb