Szegedi Arcok

Szegedi büszkeség: Juronics Tamás az augusztus 20-i, fővárosi szupershow művészeti vezetője

Augusztus 20-án, Magyarország szimbolikus születésnapján grandiózus installációkkal, hazánk vezető művészeivel, több száz résztvevővel készülő zenés – táncos felvonulás megy végig Budapesten, az Andrássy úton. Dagad a (szegedi) mellkasunk a büszkeségtől: a produkció művészeti vezetője Juronics Tamás, Kossuth-díjas művész, a felvonulásban részt vesznek a Szegedi Kortárs Balett táncosai és a forráskúti Péter-Szabó Szilvia is.

A Szent István Nap alkalmából készülő felvonulás tervezete három önálló egységből áll: Föld, haza és nemzet.

  • Elsőként a magyar eredetmondák legendás állatai, pogány korunk hitregés világának eredeti alakjai, a turul és a csodaszarvas jelennek meg, melyek a sámánok korában a hitet adták a magyaroknak, és hosszú vándorútjukon kísérői, vezetői voltak a népnek az ígért új hazába.
  • A négy és fél méter magas Turulmadarat és a 16 ember által működtetett Csodaszarvast A haza blokkban a 9 méter átmérőjű korona követi, és természetesen Szent István is megjelenik majd a felvonuláson, óriásszobor formájában.
  • És mi más lehetne az ünnepélyes felvonulás zárójelképe, mint az utolsó egységében megjelenő, 60 méter hosszú, varrott magyar zászló.

JURONICS TAMÁS A PRODUKCIÓ MŰVÉSZETI VEZETŐJE

A produkciót a Játékkészítő és az Álomutazó produkciót jegyző kreatív-művészcsapat álmodta meg. A felvonulás művészeti vezetője Juronics Tamás, Kossuth-díjas művész, producere Illés Gabriella.

“A trikolor színei szimbolikus jelentéssel bírnak. A piros a kitartó erő, a fehér a nemzeti hűség, a zöld a haza jövőjében bízó remény. Ezek együttesen pedig egy nagyszerű ország jövőjét tárják elénk” – magyarázta Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett és az augusztus 20-i szupershow művészeti vezetője.

FELLÉPNEK A SZEGEDI KORTÁRS BALETT MŰVÉSZEI ÉS PÉTER-SZABÓ SZILVIA IS

További szegedi, illetve Csongrád-Csanád megyei kötődés, hogy a felvonuláson részt vesznek a Szegedi Kortárs Balett táncosai és a NOX egykori énekesnője, a forráskúti származású Péter-Szabó Szilvia is.

A látványos menet az Oktogontól indul pénteken 10-től, a show a Kodály Köröndön éri el csúcspontját, majd egészen a Hősök teréig vonul. A produkciót az MTVA élőben közvetíti, a live stream-et mi is átvesszük majd.

MÉG TÖBB PROGRAM, EZÚTTAL CSONGRÁD-CSANÁD MEGYÉBŐL

Vad Fruttik, Szabó Balázs Bandája, Király Viktor – íme az összes nagyobb megyei program, egy helyen, az Államalapítás Ünnepére:

Forrás: Origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb