Közélet

Bekeményít a Tesco? Megkérdeztük, tervezik-e fizetőssé tenni a szegedi parkolóikat, íme a válasz!

A jelek szerint a LIDL után egy kicsit a Tesconál is betelt a pohár, múlt csütörtökön ugyanis az összes “életvitelszerűen” a Makkosházi körúti áruház előtt parkoló autó szélvédőjére cetlit helyeztek egy kéréssel: álljanak odébb, ha nem vásárolnak. Miután a szemben lévő szupermarket a hasonló esetek megfékezésére egy héttel ezelőtt már bevezetett egy fizetős rendszert, rákérdeztünk a brit cég hazai sajtóosztályánál, terveznek-e hasonlót.

A helyzet 10-ből szegedinek ismerős lesz:

  • a környékbeli paneltömbök parkolóit nem a mostani autómennyiségre kalibrálták,
  • az illetékesek közül megoldást az ég adta egy világon senki sem talált (khm, gyanítjuk, nem is keresett) még a problémára,
  • így a szorult helyzetben lévő szegedi autótulajok egy része – jobb megoldás híján – a környező bevásárlóközpontok parkolójában hagyja a járgányát, kiegészülve néhány gerillázóval, akik feldekorált reklámautókat, kistehergépkocsikat, birodalmi AT-ST lépegetőket stb. “felejtenek” kint, néha hosszú hónapokra.

A MAKKOSHÁZI KÖRÚTI LIDL KEMÉNYÍTETT BE ELŐSZÖR

Az első “bekeményítő” a makkosházi körúti LIDL volt, ott szeptember 8. óta kemény magyar 1500 forintunkba kerül, ha egy órát meghaladóan is ott pihen a kocsink. Egészen pontosan, egy óra elteltével 1500, két óra vásárlás nélküli “bliccelést” követően már 2500 forintba.

MÚLT CSÜTÖRTÖKÖN JÖTT A TESCO, FINOMABB FORMÁBAN

Több olvasónk is arról írt múlt csütörtökön, hogy odébb állásra felszólító cetlit kapott a szélvédőjére a fent említett LIDL-lel szembeni Tesco Expressz parkolójában. Mindezt egyébként normál hangnemben, bármiféle büntetési tétel nélkül. Ha már felröppent a téma, rákérdeztünk a vállalat sajtóosztályánál, hogy terveznek-e a konkurenshez hasonlóan fizetős megoldást bevezetni a nem vásárlási céllal parkolók megfékezésére.

A(z egyébként korrekt) válasz kedd délután futott be, mint írják, a vásárlók számára semmiféle időkorlátot nem vezettek be, a parkolás pedig marad ingyenes. Mivel a placc csak 50 autónak elég, táblákkal fogják felhívni a figyelmet arra, hogy az egyéb célból a környékre érkező autósok máshová parkoljanak.

Íme a teljes közlemény:

Az említett Tesco áruház parkolója nincs lezárva, ott továbbra is 50 gépkocsi számára van parkolóhely, melyet vásárlóink időkorlát nélkül, ingyenesen használhatnak. Az elmúlt időszakban azonban azt tapasztaltuk, hogy több autó nem vásárlás céljából érkezik a parkolóba, ott hosszabb időt, akár több napot is eltölt. Ezzel pedig vásárlóinktól veszik el a  lehetőséget, hogy kényelmesen az áruházhoz közel tudjanak megállni, illetve a vásárlás után autójukba bepakolni.

A parkolót továbbra is ingyenesen lehet igénybe venni, ugyanakkor egy táblával fogjuk felhívni a figyelmet arra, hogy ezek kizárólag vásárlóink számára fenntartott pakolóhelyek, melyet kizárólag a vásárlás időtartamára vehetnek igénybe. Így tudjuk biztosítani, hogy mindenki, aki a Tesco áruházba érkezik, az épülethez közel tudjon megállni és kényelmesen intézhesse a bevásárlást.

HA MÉGSEM ÁLLNA EL VALAKI

Bár ezt a témakört a közlemény nem érinti, a helyzet jogilag egyszerű: mivel a parkoló magánterületnek számít, a nem kívánatosan oda álló autókat a placc tulajdonosa elszállíttathatja a Szegedi Közlekedési Kft-vel, a pókos autó díját pedig ilyenkor a hatályos jogszabályok szerint a jármű tulaja kell, hogy állja. Szegeden ez elég rendesen Aranyélet kategória (Endre bá!), így néznek ki a tételek:

  • Személygépjármű, motorkerékpár, segédmotor-kerékpár elszállítása: 21.908 Ft
  • Tehergépjármű, vontató, lassú jármű elszállítása: 65.723 Ft
  • Tárolási díj: 1.524 Ft / nap

Persze, mocsok jó kérdés, hogy mi van akkor, ha elvitetik az adott autót, a tulajdonos pedig állítja, hogy ő bizony mégis vásárolni volt. Erre persze ott vannak a kamerák, de valószínűsítjük, hogy a jogi herce-hurca az említett világcégnek sem hiányzik, ezért nekünk úgy tűnik, inkább békésen, elszállítgatás-mentesen szeretnék a dolgot megoldani.

Szubjektív: jobb a békesség, ha a környéken laksz, parkolj máshová, a kérdés már csak az, hogy hová. Rákérdeztünk az önkormányzatnál, terveznek-e valamiféle áthidaló megoldást a problémára, amint válaszolnak, jövünk vele.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb