Kikapcs

Szeged365 kikapcs: nyit a Cserkó-pótló piac, visszatér a legendás Tápai Búcsú, a Múzeumok Őszi Éjszakája és a Szeged Eye

Nem fogunk unatkozni a hétvégén: egy meseszép fényfestéssel elrajtolt a 25. Őszi Kulturális Fesztivál, ékezik a Tápai Búcsú, lesz Bárka Kézműveskikötő és úgy néz ki, a csitrilliárd alkalommal elhalasztott, a Cserepes Sori Piac pórul járt árusait egy csapatba tömörítő piac is kitárja kapuit. Tovább is van, mondjuk még? Érkezik a hétvégi programajánlónk, a Szeged 365 Kikapcs!

EGY ÉV COVID-KÉNYSZERSZÜNET UTÁN VISSZATÉRT AZ ŐSZI KULTURÁLIS FESZTIVÁL SZEGEDRE

Csütörtök délután 6-kor hivatalosan is elrajtolt a tavaly a járványhelyzet miatt lefújt 25. Őszi Kulturális Fesztivál a Szegedi Tudományegyetemen, amelyet Prof. Dr Rovó László nyitott meg az SZTE Rektori Épület átriumában. A kiállítás szerves része Keleti Éva, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar fotográfus, érdemes és kiváló művész fotóiból álló kiállítás, amely szintén tegnap nyitott meg.

Ilyen volt a fényfestés:

…és ilyenek lesznek a további programok, katt az alábbi cikkünkre, mutatjuk a részleteket:

Kapcsolódó program, 80’s slasher horror style: a Gellért Albert Anatómiai Múzeum gyűjteményéből álló Anatóimai Tárlat vár a TIK-ben. Ha érdekel az emberi test, ne hagyd ki:

BÚCSÚ ÉS KÉZMŰVES VÁSÁR, PÁRHUZAMOSAN

Ma indul és vasárnapig tart a legendás Tápai Búcsú, a belvárosból Tápéra menet pedig szinte kötelező program a Bárka Kézműveskikötő, ez csakis szombaton lesz nyitva, természetesen a Felső-Tisza parti Fokán.

MÚZEUMOK ŐSZI ÉJSZAKÁJA, MOST SZOMBATON

Igazi ínyencségekkel készül a Móra Ferenc Múzeum az idei Múzeumok Őszi Éjszakájára Szegeden. Október 2-án nem csak a jelenleg is megtekinthető Sisi-tárlattal találkozhatunk, hanem a ritkaságnak számító új szerzeményükkel, a Dankó Pista kottákkal is. Ezen kívül különleges tárlatvezetésekkel, előadásokkal, detektív játékkal várnak mindenkit a Móra-múzeumban, a Fekete házban és a Vármúzeumban is.

A rendezvényre a múzeum szombaton 18 órától 23 óráig várja majd az érdeklődőket, mind a három helyszínen. A részletes programot is mutatjuk, íme:

MÓRA FERENC MÚZEUM

 • Az egész este folyamán: a múzeum gyűjteményébe frissen bekerült Dankó Pista kották megtekinthetőek egy kamarakiállítás keretében.
 • Előadások lesznek több alkalommal Erzsébet királynéról (előadó: Káli-Rozmis Barbara, kutató).
 • Rendhagyó tárlatvezetések lesznek a Sisi-kiállításon (tárlatvezető: Kollár Csilla, a tárlat kurátora).
 • Lesz még detektív játék,
 • és kilátó a múzeum tetején, avagy Szeged belvárosa esti fényekben.
 • Tárlatvezetésekkel készülnek az állandó és időszaki kiállításokon, látványtárakban.

FEKETE HÁZ

 • Új ruhába öltözött próbababák a Rotschild Klára-kiállításon,
 • tárlatvezetések a Rotschild Klára-kiállításon,
 • tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások Sinkó János festőművész Fragmentum LXXI című kiállításán.

VÁR ÉS KŐTÁR

 • Tárlatvezetések a Szeged történeti, interaktív kiállításon.

HELLO, SZEGED EYE!

Találós kérdés: 10 emelet magas, 144 férőhelyes és a Széchenyi téren forog órákon belül…

Mi az?

Naná, hogy a Szeged Eye!

Ha minden a tervek szerint halad a hétvégén már foroghat a Széchenyi téren hamarosan felállított óriáskerék – tudtuk meg Illés Anettől, az üzemeltető Dankeschön Kft. tulajdonosától. A közel 10 emelet magas, 144 férőhelyes “Szeged Eye” év végéig üzemelhet folyamatosan, ami klassz hír, hogy nem kell védettségi igazolvány a beszálláshoz.

Mint az üzemeltetőtől megtudtuk, a kerék minden paraméterében megegyezik a 2019. decemberében, a Szegedi Karácsonyi Hetek keretében bemutatkozott “rokonával”:

 • 33 méter magas,
 • 144 férőhelyes,
 • LED-kivilágítással díszített,
 • nyitott kabinos, így a szabad levegőn élvezhetjük a Szeged nyújtotta panorámát.

Illés Anett elmondta, mindent megtesznek azért, hogy teljes (járvány)biztonságban emelkedhessenek a magasba a szegediek:

 • a kabinokat folyamatosan fertőtlenítik,
 • és úgy logisztikáznak, hogy egy fülkébe egy család kerüljön.

CSERKÓ-PÓTLÓ PIAC? SZOMBATTÓL INDUL A VÁSÁR A RÖSZKEI ÚTON

…és tényleg. Nagyjából 150 ex-Cserkó bérlővel indul el szombaton a még mindig név nélküli, Röszkei úti vásár, a régi 5-ös úton, a Maty-érrel szemben, a volt termelőszövetkezet helyén (hivatalosan: Szeged-Szentmihály, Hambár utca 5., 6710).

Részletes infó, megközelítés, buszjáratok IDE kattintva vár.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb