Közélet

Bye-bye Cserkó! A közgyűlés elfogadta, végleges: elárverezik a Cserepes Sori Piacot

Elérkeztünk a pénteki szegedi közgyűlés végéhez, meghozták a határozatokat és szavaztak a napirendi pontokról. A Cserepes Sori Piac sorsáról is döntöttek a képviselők, itt név szerinti szavazást kértek. A közgyűlés végül 15 igen szavazattal fogadta el a terület értékesítését, így végleges: eladják a Cserepes Sori Piacot.

Többek között a Cserepes Sori Piac területének eladása volt a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság keddi ülésének egyik fő programpontja is. Mint akkor megtudtuk, összesen 466 millió forintról indulna a licit (310 millió forint pályázati alapár plusz további 156 millió a placcért). 

15 IGENNEL BÚCSÚZIK A CSERKÓ

A mai közgyűlésen 15 igennel elfogadták az erről szóló napirendi pontot. Pontosabban, a név szerinti szavazáson a Fidesz és a KDNP képviselői nemmel szavaztak, a DK képviselői tartózkodtak, így végleg búcsúzhatunk a Cserepes Sori Piactól Szegeden, amit 466 millió forintos kikiáltási áron bocsájtanak majd árverésre.

KILENC SZEMÉLYT VÁSÁRLÁSI ELŐJOG ILLET

Kovács Tamás (Párbeszéd) gazdasági alpolgármester közölte, az ingatlanszakértői vélemények és könyvvizsgálói jelentések alapján az önkormányzat a Cserepes sori piacot birtokló cégben lévő 91 százalékos tulajdonrészét 309 millió forintos, a szomszédos parkoló területét 156 millió forintos minimális áron kínálja fel pályázaton értékesítésre. A cégben érdekelt kilenc magánszemélyt elővásárlási jog illeti meg. Tápai Péter, a Fidesz közgyűlési frakcióvezetője azt mondta, az önkormányzat szisztematikusan tette tönkre a piacot, amely öt-tíz éve a város egyik legjövedelmezőbb cége volt. A politikus kifogásolta azt is, hogy a “helyszűkében lévő” város értékesíteni kívánja a jól megközelíthető területet. Haág Zalán, a KDNP közgyűlési frakcióvezetője “mutyi- és korrupciógyanúsnak” nevezte a piac területének – álláspontja szerint – áron aluli értékesítését. Az ingatlan értékesítését minimális befektetéssel tízszeresére lehetne növelni – közölte a politikus. Binszki József, a DK közgyűlési frakcióvezetője szerint a cég végelszámolására, valamint a terület megtisztítására lenne szükség, így lényegesen kedvezőbben lehetne értékesíteni a területet.

VITA, A LAKÁSRENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL

Vita alakult ki a lakásrendelet módosítása miatt is, amelyet a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal kezdeményezett törvényességi felhívás keretében, mivel az önkormányzat szabálytalanul szedett közjegyzői díjat, illetve óvadékot. Német Ferenc (Fidesz) azt kérte, a város fizesse vissza a legrászorultabb szegediektől beszedett pénzt. Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester közölte, az önkormányzat az elmúlt években 700 lakást újított fel és adott bérbe rászorulóknak, jelenleg 2358 lakást ad bérbe, a piaci ár harmadáért. A szociális lakások bérlői helyett az IKV Zrt. fizeti a közjegyzői díjat – tette hozzá. Döntöttek a szegedi közművelődési intézmények átszervezéséről is. A város hét művelődési háza – szakmai önállóságát megtartva – beolvad a Szent-Györgyi Albert Agórába. A Fidesz és a KDNP képviselői a döntés elhalasztását kérték, hogy megtörténjenek a megfelelő egyeztetések az érintettekkel.

A közgyűlésről és a szavazásról élőben itt:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb