Közélet

Az EP elfogadta a javaslatot: jöhet a maximális 30 km/h-s sebességkorlátozás Szegeden is

“A 8 éve indított európai polgári kezdeményezés, melyhez a Levegő Munkacsoport is csatlakozott, a héten sikert hozott, hiszen az Európai Parlament óriási többséggel elfogadta azt a javaslatot, miszerint lakóövezetekben a főutakat kivéve egységesen 30 km/h sebességkorlátozás lépjen életbe” – írja a Levegő Munkacsoport közösségi oldalán, tehát Szegeden is kihatással lehet ez a közlekedésre.

Ilyen szabályozás egyébként jelenleg is érvényes sok városban, így például Graz, Párizs, Lille, Grenoble, sok spanyol város és például Budapest számos kerületében is. A Levegő Munkacsoport tájékoztatása szerint a halálos, vagy súlyos sérülésekkel járó közúti balesetek számának csökkenése mellett egyértelmű környezet- és egészségvédelmi hatása is lenne az egységes intézkedésnek, melynek bevezetése mindnyájunk érdeke.

AZ INTÉZKEDÉS CSAK NAGYFOKÚ TUDATOSSÁG MELLETT MŰKÖDHET

Az intézkedés azonban csak nagyfokú társadalmi tudatosság mellett hozhatja meg a kívánt hatást, hiszen a tapasztalatok szerint a 30 km/h sebességkorlátozáshoz nem elég csak táblákat kitenni, mert a gépkocsivezetők gyakran nem tartják be a sebességkorlátozást, ami nemcsak jogsértő, de további balesetveszélyes helyzeteket is előidéz. Ezért fizikailag is át kell alakítani a környezetet (sávszűkítés, rázófelület, terelőszigetek kialakítása stb.), ami pénzbe kerül. Ez még Svájcban is így van, ahol a lakosság jóval inkább jogkövető magatartást tanúsít, mint például Magyarországon.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb