Szegedi Arcok

Áramütést szenvedett uráli baglyot mentettek a Vadaspark munkatársai, Szegeden marad a sérült állat, amíg jobban nem lesz

Áramütést szenvedett uráli bagoly (Strix uraliensis) került kézre Baja mellett 2021. november 6-án, amely a faj első bizonyított megjelenése Bács-Kiskun megyében. A sérült madarat az egyik vadász találta meg, majd a Kiskunsági Nemzeti Természetvédelmi Őrszolgálat, helyi természetvédelmi őre szállította be a Szegedi Vadasparkba további vizsgálatokra és gyógykezelésre.

Veprik Róbert, a Vadaspark igazgatója arról tájékoztatta a Nemzeti Parkot, hogy a bagoly egészségi állapota kielégítő, a szárnya sérült. A röntgenvizsgálat traumás elváltozást nem mutatott ki, a vizsgálat alapján a sérülés oka áramütés volt. 7-10 nap múlva lehet arról biztosat mondani, szabadon engedhető lesz-e majd a bagoly.

HEGYVIDÉKI FAJ TÉVEDT ERRE

Az uráli bagoly hegyvidéki faj, nem véletlen hát, hogy ez az első adata Bács-Kiskun megyében, alföldi megtelepedése nem is várható. Baján feltehetően egy fiatal, kóborló példány járt. Impozáns megjelenése a macskabagolyra emlékeztet, de annál nagyobb. Hazánk második legnagyobb termetű bagolyfaja, csak az uhu előzi meg méretben. Testhossza 50-59 cm, szárnyfesztávolsága 110-125 cm, bár e jelentős méretek mellett testsúlya mindössze 1 kg körüli. Feje kerek, szemei feketék, arca világos szürkésbarna, csőre sárga vagy narancsszínű. Nincsenek tollfülei, mint az uhunak. Az uráli bagoly hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

A MADÁRVÉDELEM MELLETT ÁLL AZ MVM DÉMÁSZ

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a működési területén rendszeresen gyűjti az adatokat a középfeszültségű vezetékeken történő madárpusztulásokról, melyeket az áramszolgáltató felé is továbbít, jelezve a különösen veszélyes, intézkedést igénylő szakaszokat. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. technológusai madárvédelem területén évek óta együttműködnek az Igazgatóságunk munkatársaival. A komplett szabadvezetéki szakaszok esetében nem kevés fejtörést és egyeztetést igényel a hatékony madárvédelmi megoldások kidolgozása és megvalósítása. Az elmúlt években több szakaszon is végeztek már madárbarát beavatkozásokat, ugyanakkor még sok vár átalakításra. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. a közelmúltban jelentős összeggel, több millió forinttal támogatta a Szegedi Vadaspark vadállatmentő tevékenységét, melyet az intézmény röntgengép vásárlására fordított, ami nagy segítséget jelent a nemzeti parkokkal együttműködésben végzett madármentésben, amelyben nagy mértékben számíthatunk a lakosság segítségére is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb