Szegedi Arcok

Szobrot állítottak Prof. Dr. Lechner Károlynak, a Szegedi Ideg- és Elmegyógyintézeti Klinika alapítójának

Az SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinika alapításának 100. évfordulóján avatták fel Prof. Dr. Lechner Károly, alapító és tanszékvezető mellszobrát Szegeden.

A szoboravató ünnepségen beszédet mondott Prof. Dr. Németh Gábor, az SZTE SZAOK Szak- és Továbbképzési Központ vezetője, a Kar dékánhelyettese és Prof. Dr. Kálmán János, az SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinika és Pszichiátriai Gondozó vezetője, tanszékvezető egyetemi tanár. A Lechner család képviseletében köszöntőt mondott: Kismarty-Lencsel Csaba.

NEM CSAK KIVÁLÓ EMBER, HANEM KIVÁLÓ ORVOS ÉS TANÁR IS VOLT

“Lechner Károly széleskörű szakmai tudását és érdeklődését jól bizonyítja, hogy nemcsak kiváló ember, hanem orvos és tanár is volt egyben, aki tanulmányai befejezése után külföldön és idehaza is – többek között a Magyar Királyi Ferencz József Tudományegyetem Ideg- és Elmegyógyászati Klinikájának és Agykutató Intézetének tanszékvezetőjeként – tevékenykedett. Rengeteget küzdött az oktatás fejlesztéséért először a kolozsvári, majd a szegedi egyetemen, ahol aztán általa jött létre a ma már Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar néven ismert, Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika és Tanszék. Azóta eltelt száz év, a klinika és annak különböző részlegei több helyszínen, többféle működési módban üzemeltek, viszont azt reméljük, hogy az előttünk álló száz évben működése ugyanilyen biztos lábakon állva a gyógyításra és a kutatásra alapozva megmarad itt, a Korányi Fasor cím alatt” – fogalmazott Prof. Dr. Németh Gábor, az SZTE SZAOK Szak- és Továbbképzési Központ vezetője, a Kar dékánhelyettese, aki egy Gróf Széchényi István idézettel zárta gondolatait: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.”

A LECHNER CSALÁD TÖBB SZÁLON IS KÖTŐDIK SZEGEDHEZ

Ezt követően Kismarty-Lechner Csaba, a Lechner család leszármazottja és képviselője ismertette a legfontosabb tudnivalókat a család történelmi hátteréről. Kiemelte: a Lecnher család több szálon kötődik a Tisza-parti városhoz. A hányatatott sorsú família tagjai a történelmi nehézségek ellenére – amelyekkel egész életük során szembe kellett nézniük – óriási hírnévre tettek szert tevékenységükkel. Tudást, tapasztalatot többnyire külföldön szereztek, mindezt azonban Magyarországon, azon belül Szegeden is kamatoztatták. Kismarty-Lechner Csaba hangsúlyozta: a szegedi városházát például Lechner Ödön, építész, Károly testvére tervezte. A szobor Magyarország Kormányának támogatásával jött lére.

Forrás: u-szeged.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb