Közélet

“Abcúg, külföldi diszkontok!” – Lázár János bekeményített, hadat üzent a multiknak

Überelni kell a külföldi kiskereskedelmi láncokat, diszkontokat, abcúg multik, vivát magyarok! – nyilatkozta Lázár János, a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos, aki a Portfolio-nak adott interjújában hangsúlyozta, emberi ésszel nem fogható fel, hogy mi a jó az élelmiszerimportban Magyarországnak, miközben rendelkezésére áll a termőföld és édesvíz, amellyel képes lenne megfelelő mennyiségű élelmiszer termelésére, a hazai lakosság ellátására.

Az interjú már csak azért is aktuális, mert Szegeden egymás után nyílnak a szupermarketláncok újabb üzletei: a nyáron az ALDI nyitott meg a régi Media Markt épületben, pár hete pedig arról cikkeztünk, hogy LIDL lesz a Sever Center egy részéből.

ABCÚG, MULTIK, VIVÁT, MAGYAROK!

Mint a hódmezővásárhelyi politikus elmondta, fontosnak tartja, hogy a magyar minőségi alapanyag-termelést akár kormányzati beavatkozással hazai szereplők dolgozzák fel. Javasolja, hogy a magyar állam a kiskereskedelem jogszabályi környezetének patrióta alakításával igyekezzék lehetővé tenni egy egységes magyar lánc létrejöttét. Szerinte a kiskereskedelmi adóval szembeni megfutamodás súlyos hiba volt Magyarország részéről, és kedvezőnek tartja az Indotek csoport tulajdonrész szerzését az Auchanban, ráadásul úgy véli, sokkal határozottabban kellene előre menniük a hazai szereplőknek a napi fogyasztási cikkek és élelmiszerek kiskereskedelmében.

Én importellenes vagyok. Amellett érvelek, hogy akár állami beavatkozással, magyar feldolgozás legyen a hazai minőségi alapanyag-termelésből, a magyar állam – akár a kiskereskedelem jogszabályi környezetét alakítva – tegyen egy egységes lánc létrejöttéért

– magyarázta, aki szerint a cél az, hogy minden magyar termelő, magyar felvásárló, magyar feldolgozó, magyar nagy- és kiskereskedő egy vertikumban legyen. “Abcúg a kiskereskedelmi láncokkal, diszkontokkal és vivát a hazai élelmiszerláncoknak. Az EU-tagság a patrióta gazdaságpolitika lehetőségét nem megszüntette, csak szűkítette” – mondta, majd hozzátette, bőven van még tere a hazai szereplők támogatásának.

EZ CSAK PR, NAIV, AKI ELHISZI

Arra a felvetésre, hogy már most is van olyan kiskereskedő – az Aldi –, amely bejelentette, hogy kizárólag magyar friss húst értékesít majd, Lázár azt mondta: „ez csak PR, aki elhiszi, naiv”, mert ezt szerinte „valószínűleg a diszkontlánc sosem engedi majd”. Hátrányosnak nevezte azt a helyzetet, hogy „magyar kézben és domináns pozícióban lévő élelmiszer-diszkontlánc még 30 évvel a rendszerváltás után sincs Magyarországon”.

AZ ÉLELMISZERIPARI PIAC MŰKÖDÉSÉBE NEM SZABAD BEAVATKOZNI, SZOCIÁLIS OLDALON KELL TÁMOGATNI A MAGYAROKAT

Lázát János beszélt arról is, hogy példátlan méretű forrás áll rendelkezésre a vidék fejlesztésére, álláspontja szerint a vállalkozásokat kell támogatni annak érdekében, hogy az ország és a vidék GDP termelő képessége növekedjen. Az élelmiszerdrágulással kapcsolatban pedig azt jegyezte meg, hogy az élelmiszeripari piac működésébe beavatkozni nem szabad, inkább szociális oldalon kell támogatni a fogyasztókat, elsősorban a nyugdíjasokat, akiket leginkább sújt az infláció.

A teljes interjút IDE kattintva tudod elolvasni.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: check over here
'Fel a tetejéhez' gomb