Szegedi Arcok

Rokszin Richárd: “nem vívok szellemi csatát fegyvertelenekkel”

“Nem vívok szellemi csatát fegyvertelenekkel” – reagált az Év Covid Orvosának választott szegedi Rokszin Richárd azokra a támadásokra, amelyeket azt követően kapott a közösségi médiában, hogy tíz napja felkerült egy vele készült, oltásra buzdító videó a Magyarország Kormánya Facebook oldalra. A negatív kommentelők, vagy ahogy a közismert szegedi orvos viccesen nevezi őket, a “10 millió magyar virológus” többek között a

  • “kefefejű beöltözött 20 éves beteghordó”,
  • és az “év kóvid orvosa, akit az anyja pelenkáz” jelzőkkel sértegették a videó megjelenését követően.

TAVASSZAL LETT AZ ÉV COVID ORVOSA, NEMRÉG A VAKCINAINFÓBAN SZEREPELT

Áprilisban hirdették ki az országos közönségszavazás eredményét, ahol Dr. Rokszin Richárdot, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályának klinikai szakorvosát, a szegedi kettes kórház Covid osztályának dolgozóját az Év Covid Orvosának választották.

A közismert szegedi szakembert nemrég arra is felkérték, hogy a Magyarország Kormánya Facebook oldalon népszerűsítse az oltás felvételét. Mint a videóban mesélte, voltak “olyan pácienseink, akik oltatlanok voltak és a halálos ágyukon mondták, hogy miért nem oltattam be magam. Lehet, hogy ezzel meg tudtam volna előzni, hogy én ilyen állapotban vagyok. Többen közülük is meggyógyultak hála Istennek, de nem mindannyian.” Rokszin Richárd hozzátette, hogy ha be lettek volna oltva, akkor biztosan nem jut idáig az állapotuk.

ELSZABADULT A KOMMENT-CUNAMI

A videó komment szekciójában alaposan elszabadultak a negatív kommentek, ezeket – a cikkünk bevezetőjében idézett kettőt leszámítva – most nem szeretnénk szó szerint idézni (egyrészt, nem szeretnénk megsérteni a szegedi orvost, másrészt, sem a tartalmuk, sem a stílusuk nem illik a Szeged365.hu-ra), azonban IDE kattintva megtalálod őket.

Rokszin Richárd a saját oldalán, lazán annyit reagált rájuk a napokban: “nem vívok szellemi csatát fegyvertelenekkel!”

MÉG MINDIG RENGETEG A JÁRVÁNYSZKEPTIKUS

Masszívan uralják a különféle online fórumokat a járványszkeptikus kommentelők, akik a szegedi orvost is megtalálták maguknak. A Szegedi Tudományegyetem Járványmatematikai Modellező Csoportjának legfrissebb, 5 napja publikált kutatásából egészen “csinos” kis képet kaphatunk a szóban forgó társadalmi attitűdről. Az operatív törzsnek is dolgozó szegedi kutatók azon túl, hogy igyekeznek feltérképezni a vírus szempontjából veszélyes találkozásokat, január óta havonta felmérik a lakosság oltási hajlandóságát is. Ehhez egy országos reprezentatív mintát használnak, amiből a teljes 18 év feletti népességre következtethetünk.

A “rajtam nem fog ki a koronavírus” jelenséget az alábbi okokra vezeti vissza a szegedi kutatás, melyet a 444 publikált:

  • Járványhelyzettől függetlenül az egyik leggyakoribb érv, hogy az illető nem érzi magát veszélyben, erősnek gondolja az immunrendszerét. Ezt rendszeresen az oltatni nem akaró emberek 20-25 százaléka mondja.
  • Valamivel kevesebben, de elég sokan vannak, akik nem bíznak az oltóanyagokban, károsnak tartják őket, viszont nem pontosítják, miért.
  • Külön csoportot alkotnak, akik a mellékhatásoktól félnek. Az év elején még kevesebben voltak ilyenek, de ahogy egyre többen kapták meg az oltást, úgy terjedtek a személyes beszámolók, így mostanra az oltást elutasítók negyede-ötöde ezzel érvel.
  • A felmérések alapján nyárra erősödött meg az emberekben az az érzés, hogy nem akarnak „kísérleti nyulak lenni”, és az is, hogy a vakcinák egyszerűen nem hatékonyak. Ez talán azzal függ össze, hogy abban az időszakban az esetszámok is alacsonyabbak voltak, és a korlátozásokat is szinte teljesen eltörölték.
  • De ellentétes folyamatra is van példa. Januárban még elég sokan mondták, hogy nem tartják veszélyesnek a vírust, aztán a harmadik hullám érkezésével jelentősen csökkent az arányuk.
  • Nagyjából 10 százalék mondja, hogy azért nem kéri az oltást, mert már átesett a betegségen. (Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy valóban van még védettsége, sőt azt sem, hogy bizonyítottan átesett.)
  • Hasonló arányban mondják, hogy egészségügyi okokból nem akarják az oltást, ideértve azt is, hogy gyereket terveznek.
  • Vannak persze összeesküvéselmélet-hívők is, ők nagyjából az oltást elutasítók 10 százalékát teszik ki, ők Bill Gates-t és a mikrochipeket említik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb