KözéletSmart Szeged

Szeged365 live: bokrétaünnepet tart az SZTE, több évtized után visszakerült a jogi kar kupolája

Legmagasabb pontjához ért a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar felújítása: visszakerült eredeti helyére az 1882-ben emelt kupola. Az intézmény ennek örömére bokrétaünnepet tart ma, ahonnan élőben jelentkezünk Nektek és körbejárjuk a megújuló épületet!

Akik beszédet mondanak:

  • Prof. Dr. Trócsányi László, Európai Parlament képviselő, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, egyetemi tanár,
  • Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja,
  • Prof. Dr. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar dékánja.

TÖBB MINT 60 ÉV UTÁN KERÜLT VISSZA A KUPOLA

Pár érdekesség a kupoláról: 1958-ban az egyemeletes ingatlan részleges felújítása során az épület eredeti kupoláját lebontották. A ’60-as években egy újabb szinttel bővítették, így a korábbi toronyszoba is eltűnt. Az új szerkezet átmérője 5,8 méter, magassága a sisakig 5,5 méter. Tartószerkezeti váza 10 darab, hosszirányú acél bordából, és azokat vízszintes irányba merevítő fa boltívből áll. Héjazatát 8000 darab cinklemez pikkely alkotja, melyeket egyesével szegeztek az alapfelületre. A 3795 nm2 alapterületű épület nagy horderejű felújítását és teljes átalakítását a szegedi Ferroép Kft. végzi a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zártkörűen Működő Részvénytársaság (BMSK) felügyelete alatt. Az épület műszaki fejlesztése, a belső tér szerkezeti, műemléki-történeti rekonstrukciója, valamint az emlék-és bemutatóhely kialakítása 1 milliárd 885 millió 390 ezer 307 forint kormányzati támogatásból valósul meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb