Közélet

Megsarcolja a multikat a kormány – többet fizethet a Lidl, a Tesco és az Aldi is

Tovább emeli a kiskereskedelmi különadó legfelső kulcsát a kormány, amivel a legnagyobb multiláncokat sarcolja tovább – írja a Portfolio. A portál számításai szerint több milliárd forintnyi plusz bevételhez jut így az állami költségvetés.

FEBRUÁRTÓL TOVÁBBI 2.7 SZÁZALÉKKAL FIZETNÉNEK TÖBBET A LEGNAGYOBB MULTIK

A kiskereskedelmi különadót is módosító törvénymódosítást nyújtott be a parlamentnek hétfőn a kormány. Ez elsősorban a legnagyobb külföldi élelmiszerláncokat célzó lejárat-közeli élelmiszertermékek új szabályozásáról szól, melynek keretében bírságot és szankciókat is bevezetne a kormány. Emellett ugyanakkor a kormány a kiskereskedelmi különadó legfelső kulcsát is emeli. A 100 milliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező kisker-cégeknek eddig 2,5%-os különadót kellett fizetniük, de jövő február 1-jétől 2,7%-ra emelkedne a teher, ha a parlament is megszavazza.

A kormány eredetileg a 2021-es évben összesen 64,8 milliárd forintos bevételt várt a kiskereskedelmi különadóból, ezt idén nyáron 54 milliárd forintra csökkentette. Jövőre viszont már 76,3 milliárd forintnyi bevételre számít a láncoktól.

61 MILLIÁRDOT FIZETNE A KÖZÖS KASSZÁBA A HAT LEGNAGYOBB MULTI

A legnagyobb multiláncok idei forgalmi és árbevételi adatai még nem ismertek, de a 2020-as adatok alapján azért lehet saccolni, hogy mely vállalatok mekkora különadót kénytelenek befizetni a költségvetésbe.

A Portfolio számításai szerint a legmagasabb adókulcs nyomán (a 2020-as bevételi adatok alapján) a hat legnagyobb áruházlánc (Lidl, Spar, Tesco, Auchan, Penny Market, Aldi) a 2,5%-os adómérték mellett összesen 56 milliárd forintot fizetne a költségvetésbe. Becsléseik szerint a 2,7%-ra emelt adóteher után közel 61 milliárdot fizetne be a kasszába a hat legnagyobb multi.

A lap számításai szerint a legnagyobb láncok különadó-terhelése így változik:

  • A Lidl a becsült 14,2 milliárd forint helyett 15,4 milliárdot fizethet be.
  • A Spar 13,3 milliárd forint helyett 14,3 milliárd forintot.
  • A Tescónak 12,3 milliárd forint helyett 13,6 milliárd forintot kell befizetnie.
  • Az Auchannak 6,4 milliárd forint helyett 6,9 milliárd forintos különadóval kell számolnia.
  • A Penny Market esetében az 5,2 milliárd forintos tehet 5,6 milliárd forintra emelkedik.
  • Az Aldi esetében a különadó kötelezettség 4,8 milliárd forint helyett várhatóan 5,2 milliárd forint lesz.

JÁRVÁNY IDE VAGY ODA, SZEGEDEN IS VIRÁGOZNAK A MULTINACIONÁLIS SZUPER – ÉS HIPERMARKETEK

Annak dacára, hogy a Covid-19 megjelenése alapjaiban rengetett meg több gazdasági szegmenst (turizmus, fesztiválipar, vendéglátás és társai), piaci elemzők szerint az FMCG, avagy a napi javak értékesítésére fókuszáló ágazatokat uraló multinacionális vállalatok busás hasznot tudtak húzni az elmúlt másfél évből. Ennek óvatos bizonyítékaként a Szegeden öt áruházzal jelen lévő TESCO és a 13 bolttal karistoló SPAR mellett nagyot tudott terjeszkedni az ALDI és a LIDL is,

  • az előbbi még a nyáron nyitott,
  • az utóbbi pedig pont a héten, csütörtök reggel indít újabb szupermarketet a Napfény Városában.

Forrás: Portfolio

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb