Szegedi Arcok

“Higgy önmagadban!” – Karikó Katalin 6 tanácsa advent idején

A tudósok világsztárja lett a COVID-19 pandémia idején Karikó Katalin. A magyar biokémikus, az mRNS-alapú orvosi technológia kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó kutató, az UPenn adjunktusa, a BioNTech alelnöke, a Szegedi Tudományegyetem professzora napjait díjátadók, előadások, nyilatkozatok teszik sűrűvé. Advent idején is. Az utóbbi 3 hétben is zubogó hírfolyamból 6 tanulságos történet az „aranymosás” eredménye.

„Egyik díjat a másik után kapja…” „Csupa fény és csillogás az élete…” „Mindenki őt akarja – kitüntetni, mikrofonvégre kapni, meghallgatni.” Sokan gondolják: „már mindent tudunk róla és a tudományáról”, végre „jóra fordult” Karikó Katalin, az amerikai éveiben árnyékban dolgozó biokémikus élete. Mi a valóság? Erre az SZTE kerete meg a választ.

FÉNY ÉS ÁRNYÉK

„Ha személyesen nem kell jelen lennem, akkor a komputerem előtt ülök a hotelben, mert rengeteg online feladatom van. Nem tervezek találkozót senkivel sem a hivatalosakon kívül” – hárít el Karikó Katalin minden olyan meghívást és érdeklődést, ami halasztható. Ha teheti, nem hagyja, hogy elszólítsák a kutatómunkától. Nem engedi, hogy eltereljék a figyelmét a tudományról. Ennek ellenre megtalálja a nyilvánosság. Az épp aktuális reflektorfényt a tudományos eredmények és a kutatómunka népszerűsítésére irányítja. Például az utóbbi 3 hétben, 2021. november 15. és december 12. között a hírkereso.hu szerint 166 különböző cikkben szerepelt Karikó Katalin neve. A magyar gyűjtőportál találatai között – az épp elnyert díjaitól kezdve a vakcinákon át a Karikókatalin kisbolygó és az amerikai kisbaba névadójáig – sok téma megjelent, ám egyik itteni hír sem mesélte el az elmúlt 28 napban Karikó Katalinhoz kötődő, a „szenzációnál” szenzációsabb, tanulságos, alábbi történeteket. 

INSPIRÁLÓ DÍSZDOKTORI BESZÉD MILÁNÓBAN IS

Elsőként alma matere, a Szegedi Tudományegyetem tüntette ki díszdoktori címmel Karikó Katalint. A gólyákhoz szólva itt fogalmazta meg jótanácsait. A második dísztalárt az amerikai Duke Egyetemtől kapta. Ott máshova került a hangsúly: a „Másnaposok” sztárjával együtt ünnepelték, legutóbb viszont 2021. november 29-én Milánó legifjabb magánegyetemének az első díszdoktora lett Karikó Katalin. „A rozannói Humanitas Karikó Katalin biokémikus intuícióját és kitartását díjazza” – adta hírül az olasz köztévé, írta a videófelvételes tudósításához a TGR Lombardia. Részletesen beszámolt az egész olaszországi média „A COVID-vakcina kutatója” első itáliai útjáról. Arról is hírt adtak, hogy tiszteletére megjelent a milánói tanévnyitón Maria Cristina Messa, az olasz egyetemi és kutatási miniszter is, aki országa nevében köszöntötte a kutatót.

HAT PONTBA FOGLALTA ÉLETÚTJÁNAK TAPASZTALATAIT

„Fantasztikus, inspiráló beszéd minden tudós számára” – értékelte a Twitteren az egyik résztvevő Karikó Katalin „székfoglalóját”. A Kisújszállásról és a szegedi egyetemről indult kutató az orvosokat és ápolókat képző Humanitas Egyetem zöld díszpalástját magára öltve, 6 pontba foglalta, s adta át életútjának tapasztalatit:

  • Szeresd a munkádat!
  • Tanuld meg kezelni a stresszt!
  • Koncentrálj arra, amin változtathatsz!
  • Higgy önmagadban!
  • Ismerkedj meg diáktársaiddal, kövesd szakmai munkájukat!
  • Találj megfelelő partnert az élethez!

FESZTIVÁLOZÓ TUDÓS NŐK

A „24. Nők a Tudományban Nemzetközi Díj” egyik kitüntetettje Karikó Katalin. A kitüntetéssel együtt jár a tudománynépszerűsítés feladata. A rangos elismerést alapító L’Oreal és az UNESCO kezdeményezésére első alkalommal rendezték meg 2021. december 7-én a „For Women in Science” fesztivált. A világ minden táját képviselte az a 40 nő, aki kerekasztal-beszélgetéseken és személyes vallomásokban mutatta be a tudományhoz kötődő munkáját, és életének kihívásait. „30 éves pályafutása során az mRNS-technológiának szentelte kutatásait” Karikó Katalin – hangsúlyozta a magyar biokémikust bemutató interjúja ajánlójában a beszélgetőpartner, Bianca Maley, a L’Oreal vállalati kommunikációs vezetője. „Áttörései alapozták meg a COVID-19 mRNS-vakcina rekordidő alatt történő kifejlesztését, amely számtalan életet mentett meg.”

INNOVÁTOROK REFLEKTORFÉNYBEN

Mit jelent a „szellemi tulajdon”? Mi fán terem az innováció? A választ nem lehet elég korán megtanulni. E kiindulópont alapján az amerikai Intellectual Property Owners Education Foundation (IPOEF), vagyis a „Szellemi Tulajdonjog Tulajdonosainak Oktatási Alapítványa” többféle korosztálynak, változatos módszerekkel tanítja meg az alapfogalmakat. Tanulni való – a webinárium-sorozat és a „Forró témák” kifejtése, a rajzok és előadások, a videogaléria és podcast – a tudománynépszerűsítés műfaji gazdagsága, vagy ahogy az ismereteket bárki elérheti az IPOEF honlapjáról. A 2021. december 7-9. közötti virtuális ünnepségen négy olyan személyiség kapta meg a 48. „Inventor of the Year Award” elismerést, aki „az elmúlt évben hatással volt a világra”. Az IPO Oktatási Alapítvány rövid videóban mutatja be az „Év Feltalálója Díjat” elnyert 4 kutatót: Karikó Katalint, Uğur Şahint, Özlem Türecit és Drew Weissmant. Milyen a reflektorfénybe kerülő innovátor? Választ ad virtuális világba helyezett, de „kandalló melletti beszélgetésre” emlékeztető stílusú kisfilm, „Az év feltalálói díj átadása és Fireside Chat” utólag is megtekinthető az IPO Oktatási Alapítvány honlapján, a videogalériában is.

A „TISZTELETI TAGOK” HÁLÓJÁBAN

Az Európai Akadémiának már tagja Karikó Katalin, az év egy részében a németországi BioNTech vezető alelnökeként, más részében a Pennsylvaniai Egyetem adjunktus professzoraként, s újabban a Szegedi Tudományegyetem professzoraként dolgozó tudós. Elindítják „a procedúrát, amelynek eredményeként 2022-re” a Magyar Tudományos Akadémia „külső tagjainak sorába választják Karikó Katalint” – nyilatkozta – idén májusban az SZTE Hírportálnak, kérdésünkre válaszolva – az Akadémia elnöke, Freund Tamás. Viszont a Magyar Tudomány című havilap 2021. decemberi száma azt híreli, hogy 33 akadémikus „tiszteleti tagságra ajánlja” Karikó Katalint. Mi a különbség az MTA két tagi státusa között? Az MTA „külső” és „tiszteleti tagját” egyaránt jellemzi, hogy „életvitelszerűen külföldön él”, „tudományát nemzetközileg kiemelkedő színvonalon műveli”. Ám – az mta.hu szerint – csak az Akadémia „tiszteleti tagja” tarthat számot „a magyar tudomány különleges megbecsülésére”. Akadémikus ajánlói névsorában szerepel az SZTE professzorai közül az Orvosi Tudományok Osztályából Dobozy Attila, Kemény Lajos és Vécsei László. Karikó Katalin egykori doktori képzésének egyik helyszíne és első munkahelye, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont akadémikusai közül Dudits Dénes, Keszthelyi Lajos, Kondorosi Éva, Nagy Ferenc, Ormos Pál, Venetianer Pál és Vigh László, illetve az azóta sajnálatosan elhunyt Alföldi Lajos, az SZBK egykori főigazgatója is aláírta a méltatást. A 33 akadémikus listáját az Akadémia egyik korábbi elnöke, Vizi E. Szilveszter zárja.

EZÜSTÉRMES PORTRÉ

A hírekbe és kommentárokba zárt történetek újabb és újabb részletekkel árnyalják az immár világszerte „a tudomány nagyköveteként” is tisztelt és ismert Karikó Katalin portréját. Hogyan sűríthető a kutatói hozzáállás egyetlen fotóba? Az egyik lehetséges válasz Dusha Béla 2021. december 8-án díjazott alkotása. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, Karikó Katalin első munkahelyén ismerte meg Dusha Bélát, akit fölkért az esküvője fotózására is. Így aztán nem csoda, hogy a fotóművész elkísérte és fényképezte a világhíressé lett tudóst, amikor 2021 májusában alma matere, a Szegedi Tudományegyetem városába látogatott. A három kemény szegedi munkanapon készült fényképek közül egyet a „Magyarország 365” fotópályázat Életképek kategóriájának a zsűrije „ezüstéremmel” jutalmazott. A díjat Keleti Éva, a Kossuth-díjas fotógráfus adta át Dusha Bélának, aki egyébként – a SZAB akkori elnöke, Fülöp Ferenc akadémikus, az SZTE professzora fölkérésére – az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Fotóművészeti Munkabizottság alapítója.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb