Szegedi ArcokVideo365

Jó helyre kerül az összegyűjtött búza – az Ágota Alapítvány csemetéi is részesülnek a Magyarok Kenyere programból

Szerdán ünnepélyes sajtótájékoztató keretében adták át az idei Magyarok Kenyere programban összegyűjtött búzából készült lisztről szóló adományleveleket a Csongrád-Csanád megyei civil – és segélyszervezeteknek. Az eseménynek immár hagyományszerűen az ÁGOTA Alapítvány adott otthont.

AZ ÖSSZEGYŰJTÖTT BÚZÁT RÁSZORULÓ GYERMEKEK ÉS CSALÁDOK RÉSZÉRE JUTTATJÁK EL

A program 10 éve indult el, mely a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) közreműködésével, az egész országban és a Kárpát – medencében termelő gazdálkodók összefogásából valósulhatott meg. A lényege, hogy a gazdák a búzatermésük egy részét felajánlják a jótékonysági kezdeményezésbe, amit aztán a program szervezői civil – és segélyszervezeteken keresztül juttatnak el a rászoruló magyar gyermekeknek és családoknak.

IDÉN ÖSSZESEN 17 EZER KG JÓ MINŐSÉGŰ LISZTET ŐRÖLTEK MEG

Szél István, a NAK megyei elnöke elárulta, hogy Csongrád-Csanád megyében is évről-évre egyre több gazda csatlakozik az akcióhoz. Ennek köszönhetően idén 427 termelő 27 ezer kg búzát gyűjtött össze, ebből pedig megőröltek közel 17 ezer kg nagyon jó minőségű lisztet. Ennek történt meg ma az adományozása, a teljesség igénye nélkül a Csongrád-Csanád megyei önkormányzatok, kisebbségi önkormányzatok, a Magyar Vöröskereszt és a Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezetei, az ÁGOTA Alapítvány, és a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász Alapítvány számára. Összesen 11 szervezet részesült az adományokban, egybevéve 11 300 kg lisztet osztottak szét közöttük. Az ezen felüli körülbelül 6000 kg-ot pedig a határon túli rászorulók megsegítésére juttatja el a Magyarok Kenyere Alapítvány.

A PROGRAM ÁLTAL AZ ÁGOTA CSEMETÉI IS MEGTAPASZTALHATJÁK, HOGY ODAFIGYELNEK RÁJUK

“Ez egy lehetőség arra, hogy a csemetéink megtapasztalhassák, hogy odafigyelnek rájuk, hogy van egyfajta gondoskodó attitűd, amelyben teljesen természetes, hogy ők, mint ennek a nemzetnek a tagjai törődésben részesülnek. Azt gondolom, hogy az ilyen szolidaritáson alapuló gondoskodással lehet jól megtanítani még egy családját vesztett gyermeket is arra, hogy van otthona és, hogy így lehet jövőképet építeni a számára” – mondta el Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány alapítója.

A PROGRAM A GABONAADOMÁNYON TÚL SOKKAL TÖBBRŐL SZÓL

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke hozzátette, a program során nem csak gabonát adnak, annál sokkal többet. Tudást és képességet adnak, segítenek az új technológiák elsajátításában, a határon túli magyar fiatalok képzésében. “A tudást még nem vámolják egyik határon sem. Azt hiszem, ez a magyarság összefogásának egy nagyon szép példája” – mondta el Jakab István.

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb