Közélet

Szegedre is juthat belőle: a kormány rendezi az orvosi ügyeleti díjakat, majdnem 30 milliárd forinttal növelik az erre szánt keretet

A keddi Magyar Közlönyben hirdette ki a kormány azt a döntését, amivel 29,4 milliárd forinttal emeli meg a gyógyító-megelőző egészségügyi kasszát, a cél az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek illetményen felül járó díjazása. Úgy tűnik, hogy a kormány rendezi az ügyeleti díjakat.

A Magyar Orvosi Kamara már hónapok óta hangsúlyozza, hogy az állami egészségügyben rendezni kellene az ügyeleti díjakat. Legutóbb arra mutattak rá, hogy az év eleji törvénymódosítás hatására az ügyeletes orvosok még a hétköznapi bérüket sem kapják meg a megterhelő éjszakai és hétvégi ügyelet idejére. Csupán az óradíj 70%-a garantált, ami még munkaszüneti vagy ünnepnapon is csak 80-90%-ra megy fel. Szeptember végén már levelet is írtak Pintér Sándor belügyminiszternek az ügyben.

MAJDNEM 30 MILLIÁRD FORINTTAL EMELI MEG A KORMÁNY A KERETET

A kedden este megjelent Magyar Közlöny szerint viszont 29,4 milliárd forinttal emeli meg a kormány az orvosi ügyelet, a készenlét, az önként vállalt túlmunka és a sürgősségi osztályok szakdolgozóinál a sürgősségi betegellátási műszakpótlék kifizetéséhez szükséges keretét. Erről a Magyar Rezidens Szövetség számolt be közleményben. Üdvözölték, hogy a kormány külön támogatást biztosít a kórházaknak az ügyeletek és a túlmunkák kifizetéséhez, másrészt hangsúlyozták, hogy biztosítani kell „a legnagyobb arányú ügyeletidíj-emelésben az ügyeleti munkából legnagyobb terhet viselő orvosok, köztük a rezidens orvosok részesüljenek”.

Forrás. portfolio.hu, hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb