Közélet

MOK: csak az önkéntes orvosok miatt működnek karácsonykor a kórházak

Szívszorító videóban hívja fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara (MOK), hogy az orvosok ügyeleti díjrendezésének elmaradása miatt az ügyeleti ellátás nagyon törékennyé vált erre a karácsonyra, és csak az orvosok önkéntes elhatározásából működnek még a kórházak. 

A MOK azt írja: “Karácsonykor a családunkkal együtt töltött békés idő különösen fontos helyet tölt be a szívünkben. Több hivatás képviselői azonban hétvégén és ünnepnapokon, így karácsonykor is kénytelenek távol lenni a szeretteiktől. Az orvosokra és ápolókra ez kifejezetten igaz, hiszen az egészségügyben soha nincs szünet, az önök biztonságos ellátását mindig garantálni kell.”

FONTOS A DÍJAZÁS RENDEZÉSE

Kiemelik, hogy az év eleji törvénymódosítás hatására az ügyeletes orvosok még a hétköznapi bérüket sem kapják meg a megterhelő éjszakai és hétvégi ügyelet idejére. Csupán az óradíj 70-80 százalékát garantálja a törvény, ami egy fiatal kolléga esetén 1300 forintos órabért jelent. Ezért értelemszerűen egyre nehezebb ügyeletes orvost találni, egyre kevesebben, egyre többet és fáradtabban dolgoznak. A szervezet ezért fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy az ügyeleti díjak rendezetlenül hagyott kérdése a biztonságos betegellátást már most is veszélyezteti. Ahhoz, hogy az állami egészségügy kiszámítható és választható pálya legyen a kollégák számára, fontos a díjazás rendezése, az ügyeleti rendszer stabilizálása.

Forrás: 24.hu, MOK

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb