Közélet

Hamarosan dönt az Operatív Törzs a negyedik oltásról

Az Operatív Törzs részletesen foglalkozott a negyedik oltás kérdésével, jelenleg a nemzetközi tapasztalatokat elemzik, és ezek alapján hamarosan döntés születik arról, hogy szükség lesz-e negyedik adag vakcinára – mondta keddi sajtótájékoztatóján György István, az országos oltási munkacsoport vezetője.

A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta azt is, hogy a januári oltási akció első három napján több mint 135 ezer oltást adtak be (ezek több mint kétharmada harmadik oltás volt). A kormány a koronavírus omikron variánsa miatt döntött úgy, hogy meghosszabbítja a decemberben indított oltási akciót, vagyis egész januárban minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton várják azokat, akik meg akarják kapni a koronavírus elleni vakcinát.

MÜLLER CECÍLIA SZERINT A MEGBETEGEDÉSEK 29 SZÁZALÉKÁT OKOZZA AZ OMIKRON

Szintén nyilatkozott ma újságíróknak Müller Cecília országos tisztifőorvos. Müller ezen elmondta, hogy a magyarországi koronavírus-megbetegedések 29 százalékát már az omikron variáns okozza. A Neumann Labs magánlaboratórium ugyanakkor azt nyilatkozta a Telexnek, hogy náluk mostanra a pozitív esetek 90 százalékát okozza az új variáns. Bár Müller szerint általánosságban igaz, hogy ez a variáns nem feltétlenül okoz komoly tüneteket, de az, hogy ki milyen súlyosan betegszik meg, az függ az egészségi állapottól és az oltottsági foktól. Mindenkinek azt javasolja, hogy oltassa be magát a harmadik dózissal.

BŐVÍTIK AZ 5-11 ÉVESEK OLTÁSI LEHETŐSÉGEIT IS

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy bővítik az 5–11 évesek oltási lehetőségét is, mert hétfőn beteltek a foglalható helyek. Így lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy szombati napokon – időpontfoglalással – megkapják az oltást. Magyarországon a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint jelenleg alacsony az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. Eddig három mintában mutatták ki az influenza A vírust. Ebben a szezonban egyelőre alacsony az influenzaaktivitás, azonban megítélni most még nem lehet, merre változik a megbetegedésszám.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ข่าวบอล
'Fel a tetejéhez' gomb