Kikapcs

Megszólalt a párducot elcsípő szolnoki nő: “meg tudok különböztetni egy házi – és nagymacskát”

“Csak azért nem rémültünk halálra, mert a kocsinkból készítettük a felvételeket” – nyilatkozta Fátyol Zsuzsanna, aki vasárnap videóra vette az egy hónapja keresett fekete párducot, amely már több megyét bejárt. Legutóbb Szolnokon, az úttól nem messze egy erdőben tűnt fel. Az Origo által megkérdezett szakértő szerint:

  • a nagyvad az emberre valószínűleg nem táplálékként tekint, ennek ellenére is támadhat, ha veszélyben érzi magát.
  • Mivel több, mint száz kiló is lehet a súlya, életveszélyes, vagy akár halálos sebeket is ejthet.
  • Éppen ezért a szakemberek szerint az a legfontosabb, hogy senki se menjen a közelébe az állatnak, amely eddig minden bizonnyal emberek mellett élt, akik etették. 

NAGYBEVÁSÁRLÁS, EGY MEGLEPETÉS PÁRDUCCAL, SZOLNOK MELLETT

“Épp nagybevásárlásból tartottunk hazafelé kocsival Szolnok közelében, amikor egy erdős területen felfigyeltünk egy nagytestű, fekete állatra” – mesélte az Origo-nak Fátyol Zsuzsa, aki a hétvégén levideózta az állatot. Mint magyarázta, viszonylag messze volt a nagyvad, körülbelül 100-200 méterre tőlük, de még így is feltűnt, hogy nem egy jól megtermett házimacskáról van szó.

“Mivel a kocsiban ültünk, nem mondanám, hogy megijedtünk, inkább meglepődtünk, hogy mit keres itt egy ekkora állat” – emlékezett vissza a nő.

Miután bejelentést tettek, csak azután tudatosult bennük, hogy az állat akár a hetek óta keresett párduc is lehet.

“VANNAK ÁLLATAIM, MEG TUDOK KÜLÖNBÖZTETNI EGY HÁZIMACSKÁT ÉS EGY NAGYMACSKÁT”

A nagymacska valószínűleg élelmet keres, egy baromfitelep közelében is járhatott. “Ahol láttuk, az egy városon kívül eső terület volt, egy-egy tanya azonban van a közelében. Egyébként Újszászon egy helyi baromfitelepen is láttak nagymacskára utaló lábnyomokat, amelyet most szakértők vizsgálnak” – mesélte Zsuzsa. A hölgy azt mondta, vannak állatai, pontosan meg tud különböztetni egy házimacskát és egy nagymacskát. Ez pedig biztosan nem előbbi volt. Termetét tekintve óriási állat, a 60 kilós kutyájánál is jóval nagyobb.

“Mivel vannak macskáink, és kifejezetten nagytestű, 60 kiló körüli kutyánk is, így van összehasonlítási alap. Ez az állat még a kutyánknál is jóval nagyobb volt, más volt a farokszerkezete, jóval hosszabb és tömöttebb. A mozgása is teljesen eltérő volt, mint egy kutyának, vagy egy házimacskának, nagy termete ellenére kifejezetten kecsesnek tűnt” – magyarázta a hölgy.

NEM AKARTAK PÁNIKOT KELTENI

“A lábnyomai is feltűnő eltérést mutattak, hiszen ahogy haladt, egymás elé, egy sorban rakta a lábait, ami kifejezetten a nagymacskákra jellemző. Az autóban ülve levideóztuk az állatot, és értesítettük a rendőröket. A videót csak azért küldtük el, hogy alátámasszák az általuk látottakat, nem akartunk pánikot kelteni” – magyarázta a szolnoki hölgy, aki a bejelentést követően egy állatbefogó ismerősével, Both Zoltánnal is felvette a kapcsolatot.

EMBEREK NEVELHETTÉK FEL A KÓBOR PÁRDUCOT

“Az állat valószínűleg emberi környezetben élhetett kölyökkorától kezdve, szinte kizártnak tartom, hogy természetes élőhelyéről egyenesen Magyarországig sétált. Ha éhes, valószínűleg patkányt vagy háziszárnyasokat fog elkapni” – nyilatkozta a szakember az Origo-nak, aki azt kérte,

  • senki se menjen a közelébe az állatnak, amely több, mint száz kiló is lehet, életveszélyes, vagy akár halálos sebeket is ejthet.
  • mint mondta, a legfontosabb, hogy azonnal tegyünk bejelentést a segélyhívószámon, ha meglátjuk a párducot.

Mindez nemcsak az emberek, hanem az állat életben maradása érdekében is fontos, hiszen nem ehhez a klímához, illetve életkörülményekhez szokott, ezért a szabadban kószálva könnyen elpusztulhat.

Forrás: Origo

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb