Kikapcs

Nincs megállás, egy szolnoki garázs tetején látták napozni a párducot

Szolnok belvárosában vélte látni a fekete párducot egy férfi, miközben az épp egy garázs tetején napozott – írja az Index. Azt követően, hogy vaásrnap bombaként robbant a nagymacska “visszatérésének” híre, több helyen, még a város közelében lévő Kengyelen is látni vélték az állatot egy utca végében. Szolnokon egyébként szakemberek is vizsgálatot folytattak, de minden esetben csak macskák lábnyomait találták meg, párducét nem.

“Leopárdra vagy annak fekete színváltozatú egyedére utaló nyomokat, jeleket nem találtam (ami jelen esetben jól látható lett volna, hiszen friss hóval borított a terület), viszont egy békésen egerésző, megtermett házi macska kandúrt igen. Mindezek alapján megnyugtatom a szolnoki lakosságot, hogy nem kóborol nagymacska a Széchenyi-lakótelep szomszédságában” – írta hétfő este Facebook oldalán Kardos Roland, a Magyar Magánállatkertek Egyesületének elnöke, aki maga is a fekete párduc nyomába eredt a szolnoki bejelentést követően.

A szakember úgy gondolja, hogy az észlelésekben a hó, a távolság, a rendelkezésre álló technika és sok egyéb tényező megtévesztő hatással volt. Mint írta, nem zárják ki, hogy más országrészeken valóban kóborol egy nagymacska, de a szakértők egyelőre szkeptikusak, mivel még nem láttak meggyőző bizonyítékokat, holott ennyi idő alatt ezeknek már mutatkozniuk kellett volna. 

PÁRDUC? TUDUNK MENŐBBET, JÖNNEK A RÓZSÁS FLAMINGÓK!

Ha a párduc már unalmas lenne, érkezzenek a rózsás flamingók! Két egyedre akadtak rá a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai múlt hét csütörtökön Dunatetétlen közelében. Tájékoztatásuk szerint flamingót idehaza többnyire csak természetfilmekben és állatkertekben lehet látni, de van néhány kivételes eset, amikor tiszteletüket teszik Magyarországon:

HATTYASON IS LÁTTÁK, AZTÁN MÉGSEM

“Elvileg a Kiskertek környékén van a puma. Óvatosan a gyerekekkel, meg kutyasétáltatással” – írta a Hattyasiak-Gyálarétiek-Kecskésiek csoportban egy Balázs nevű felhasználó még decemberben, ugyanitt Eszter arról számolt be, Tompaszigeten, a Szúnyog és Pille utcák környékén látták a Holt Tisza felé az állatot. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőrfőkapitányság kollégái a lakossági bejelentés(eke)t követően kivonultak a helyszínre, hogy mit találtak, az alábbi cikkünkben foglaltuk össze:

A SZEGEDI VADASPARK VEZETŐJE SZERINT NEM ÁRT SZKEPTIKUSAN KEZELNI A KÉRDÉST

“Egyelőre érdemes szkeptikusan kezelni a kérdést, de nagy a felelősség: ki kell deríteni, hogy valóban párduc kóborol-e szabadon az országban” – fogalmazott Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark ügyvezetője. A rendőrség kérésére a vadaspark munkatársai is kivonulnak az észlelések helyszínére, de ennél több jelenleg nem indokolt. Az igazgató szerint a gyakorlat akkor vált át – azon nyomban – aktív kereséssé, ha bebizonyosodik, az állat tényleg párduc. Az emberek védelme elsődleges fontosságú, miközben persze semmiképp nem a ragadozó elpusztítása a cél.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb