KikapcsVideo365

Eger környékén látthatták az ország Fekete Párducát (olvasói videóval)

“Öcsém, ez nem macska, tuti, hogy nem macska” – mondta izgatottan a felvétel készítője, amely pénteken az Egri Hírek nevű oldalon jelent meg. A Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyei észlelések után most Heves (!) megyében is látni vélték az állatot. Az alábbi olvasói felvétel az egri járáshoz tartozó Kerecsendnél készült, az “operatőr” nagyjából 60 centi magasnak tippelte a videóban szereplő állatot.

EGY HÓNAPJA PÁRDUC-LÁGBAN ÉG AZ ORSZÁG

Egy hónappal ezelőtt jelent meg és kavart nagy port a hír, miszerint egy nagymacskát láttak kóborolni Kiskunhalas közelében. Az állatról készült felvételről a rendőrség kijelentette, hogy valódi, és vélhetően egy fekete párduc látható rajta. A helyszínen a nagymacskának tulajdonított nyomokat is találtak, de maga az állat nem lett meg.

Azóta a rendőrség

  • Kecskemétről,
  • Ballószögről,
  • Kengyelről,
  • Szolnokról,
  • de az ünnepek előtt még Szegedről is kapott bejelentéseket, az utóbbi kapcsán ki is vonultak a Hattyasi Kiskertekbe, ahol egy árva párducot sem találtak.

Az év elején ismét fellángolt a párduc-gate, egy furcsa, Kiskunfélegyházán lezajlott birka-vérengzést követően Szolnok és Újszász között is készült egy felvétel, amelyen elvileg szintén a fekete párducnak vélt állat látható.

VEPRIK RÓBERT: EGYELŐRE ÉRDEMES SZKEPTIKUSAN KEZELNI A DOLGOT

“Egyelőre érdemes szkeptikusan kezelni a kérdést, de nagy a felelősség: ki kell deríteni, hogy valóban párduc kóborol-e szabadon az országban” – fogalmazott pár napja Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója. A rendőrség kérésére egyébként az intézmény munkatársai is kivonulnak az észlelések helyszínére. Az igazgató szerint a gyakorlat akkor vált át aktív kereséssé, ha bebizonyosodik, az állat tényleg párduc. Az emberek védelme elsődleges fontosságú, miközben persze semmiképp sem lehet a ragadozó elpusztítása a cél.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb