BlogKikapcsVideo365

Urbex365: besurrantunk a brutálisan meggyilkolt Kulin bán röszkei kastélyába

Megannyi titok és megválaszolatlan kérdés, történetek, melyekben összemosódik a valóság és a már életében őt övező legendák, melyek halhatatlanná és napjainkban is érdekessé teszik a kalandos életű csodabogár, a magyar–német–spanyol állampolgárságú Bacskulin József, azaz Kulin bán életét és halálát. Urbex365 rovatunk következő állomásaként a legendás szemészorvos röszkei kastélyába látogattunk el.

A RÖSZKEI KASTÉLYBÓL REMEK KILÁTÁS NYÍLIK KULIN BÁN SZÜLŐFÖLDJÉRE, HORGOSRA

A szemészorvos leginkább a 90-es években épített, Röszke szélén, a Holt-Tisza partján fekvő tornyokkal körbebástyázott kastélyáról ismert, ami halála óta üresen áll. Pedig festői szépségű helyen található a rendkívüli építmény, nemcsak a folyó közelségének vadromantikája miatt, hanem a tornyaiból nyíló csodálatos kilátás miatt is. Úgy tartják, Kulin bán azért építtette ide palotáját, hogy bármikor átnézhessen a határ túloldalán fekvő szülőföldjére, Horgosra.

PETŐFI-HORTHY-KÁDÁR MÚZEUMOT SZERETETT VOLNA A KASTÉLYBAN KIALAKÍTANI

A kastély korábban határőrlaktanya volt, ezt alakíttatta át Bacskulin József és emelt hozzá szép fokozatosan újabb épületrészeket. Ismerősei szerint egy közös Petőfi-Horthy-Kádár múzeumot szeretett volna létrehozni a röszkei ingatlanban. Ehhez saját vagyonából vásárolt relikviákat, sokszor véletlenül hamisítványokat is. Megvásárolta a Kádár-hagyaték egy részét, de vett néhány Horthy Miklóshoz köthető személyes tárgyat is. Azt mondta, Horthy és Kádár a legnagyobb magyarok közé tartozik. Horthy azért, mert ő mentette meg a legtöbb zsidót a deportálástól, Kádár meg azért, mert hallgatott Bacskulin tanácsaira, aki „kopogtatás nélkül bemehetett a Jani bácsihoz”. Saját bevallása szerint ő súgta neki a konszolidációt megalapozó legendás mondatot, hogy „aki nincs ellenünk, az velünk van”.

Ezen kívül vásárolt az 1848-49-es szabadságharchoz köthető kardokat, sőt Petőfi Sándor zsebóráját is; utóbbiról azonban kiderült, hogy valójában nem lehetett a költőé.

FIATAL KORÁBAN KIVÁLÓ SZARUHÁRTYA – SPECIALISTÁNAK SZÁMÍTOTT

Kulin bán papnak készült, aztán mégis orvosnak ment. Ismert magyar szemészek mondták róla, hogy fiatal korában kiváló szaruhártya-specialistának számított. Németországban létesített egy magán szemklinikát – ott alapozta meg a gazdagságát. Sok mindent írtak róla, vagy ő terjesztette magáról, például, hogy ő műtötte Brezsnyevet, valamint a japán császárt is.

AHOGY IDŐSÖDÖTT, ANNÁL NAGYOBB HAZAFI LETT

Ő maga, ahogy idősödött, annál nagyobb magyar hazafi lett. Megígérte például Szalay Istvánnak, aki 1994 és 1998 között Szeged szocialista polgármestere volt, hogy vesz neki egy luxusautót, de az a feltétele, az oldalára írják rá: Justice for Hungary! (Igazságot Magyarországnak!) Ennek emlékét őrzi a kastély egyik termében, a fehér kemence mellett az egész falat beborító Nagy-Magyarország rajz, amelyen ugyanez a felirat olvasható.

KULIN BÁN SZENVEDÉLYESEN SZERETETT SAKKOZNI

Kulin bán nagyon szeretett sakkozni. Ifjú éveiben Szabadkán bajnok is lett. Életében odaadással támogatta a magyar sakkozókat határon innen és túl, sőt állítólag annyira szerette a magyarokat, hogy ahol lehetett, megvette a győzelmet is, hogy örömöt szerezzen nekik.

2006-BAN BRUTÁLIS GYILKOSSÁG ÁLDOZATA LETT

A 79 éves Bacskulin Józsefet 2006 júniusában saját, a Kanári-szigeteken található, La Palma-i villájában ölte meg két alkalmazottja brutális kegyetlenséggel: az idős szemészprofesszort többször megszúrták késsel, majd elvágták a nyakát, a koponyáját pedig kalapáccsal betörték. Az elkövető szerb és német férfiakat a szigeten gyorsan elkapták.

Halála után leginkább a hagyatéka körüli parázs vitákról lehetett hallani. Ma már a röszkei kastély új tulajdonos kezébe került, de továbbra is lakatlanul áll a Holt-Tisza partján, örök emléket állítva egy nagyravágyó ember minden képzeletet felülmúló, de soha meg nem valósuló terveinek.

Operatőr: Magyar Andor

Források: amultemlekei.hu/index.hu/szabadfold.hu

Fotók: amultemlekei.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ข่าวกีฬา
'Fel a tetejéhez' gomb