Szegedi Arcok

Guinness rekordot döntött a makói pap, 80 ezer palacsintát sütött

Megvan a makói “Palacsintás Plébános” története? Ha még nem hallottál volna a Guinness-rekorder Gyenes Csabáról, most fogsz: a makói születésű, jelenleg Tiszasziget, Újszentiván és Kübekháza lelkipásztori feladatait ellátó férfi már több, mint 80 ezer palacsintát sütött le, mint a TV2 Mokka című műsorában elárulta, az első rekordját egy 2001-es ÁGOTA táborban hozta össze, továbbá arról is beszélt, nem akar több csúcsot dönteni, sőt, otthon nem is szokott palacsintát sütni.

A szuper szimpatikus plébánossal készített interjút itt tudod visszanézni:

Mint a Palacsintás Plébános mesélte, a sütögetésbe egy táborozás alkalmával szeretett bele még három évtizeddel ezelőtt, amikor a Rám-szakadéknál egy másik makói plébános, Karcsi bácsi palacsintát készített nekik. Az első rekord 2001-ben, egy ÁGOTA táborban jött, akkor 24 órán át 10 ezer palacsintát sütött le, ezt követően szintén Szeged mellett, Zsombón döntötték meg a rekordját, erre válaszul jött egy újabb Gyenes-rekord Kevermesen, majd Dunaföldváron.

A legutóbbi már egészen ipari méreteket öltött, mint a műsorban magyarázta,

  • egy nap alatt,
  • 1300 kilogramm liszt felhasználásával,
  • 48 ezer palacsintát sütöttek le.

Egy ilyen rekord megdöntéséhez kemény mentális és fizikai felkészülés is szükséges. Az utolsó rekordjához – amely elmondása szerint tényleg az utolsó volt – persze volt segítsége is, 30-an dolgoztak egyszerre a 48 ezer tételnyi finomságon.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb