KözéletVideo365

Repültek a füstbombák és a molotov koktélok – a Koszovóba készülő vásárhelyi katonák zárógyakorlatán jártunk

Vizes palackok, füstbombák és molotov koktélok repültek csütörtök reggel a hódmezővásárhelyi Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár, Zrínyi Miklós laktanyájában, ahol a Koszovóba készülő katonák két hónapos előkészület után egy kétnapos zárógyakorlat keretében adtak számot felkészültségükről a sajtó képviselőinek jelenlétében.

TÖBB MINT 400 FŐ KEZDI MEG MÁRCIUSBAN HAT HÓNAPOS MISSZIÓJÁT KOSZOVÓBAN

A Magyar Honvédség KFOR Kontingens 26. váltásának felkészülése 2021. novemberében kezdődött és hamarosan befejeződik. A katonák márciusban kezdik meg féléves missziójukat a balkáni területen. A kontingens, amelynek létszáma több, mint 400 fő, alapvetően az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 3. Lövészászlóaljára épül, de más katonai szervezetektől is vannak – többségében – olyan katonák, akik speciális beosztásokat töltenek be a műveleti területen.

A ZÁRÓGYAKORLATOK LÉNYEGE, HOGY NE CSAK FIZIKÁLISAN, HANEM PSZICHÉSEN IS FELKÉSZÜLJENEK A KATONÁK AZ ELŐTTÜK ÁLLÓ KIHÍVÁSOKRA

“Ezeknek a zárógyakorlatoknak az a lényege, hogy nyomás alá helyezzük az állományt, hogy ne csak fizikálisan, hanem pszichésen is felkészüljenek azokra a kihívásokra, amelyek például a tömegkezelési feladatoknál rájuk hárulnak. Nagyon nehéz feladat ez, egyöntetűen kell tevékenykedniük a katonáknak, nem szabad elveszíteni az önkontrolljukat. Minden esetben a parancsnak és a meghatározott eljárásrendnek megfelelően kell viselkedniük és ezt gondolkodás nélkül tudniuk kell végrehajtani. Ez rengeteg gyakorlást igényel, ezért a felkészülés itt nem fog véget érni, ahhoz, hogy ezt szinten tudjuk tartani, folyamatosan gyakorolni kell kint a műveleti területen is” – avatott be a részletekbe Rácz Szabolcs alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, 3. Lövészászlóalj parancsnoka, az MH KFOR Kontingens 26. váltás parancsnoka.

LEGFŐBB FELADATUK A BIZTONSÁG ÉS A REND FENNTARTÁSA

Mint megtudtuk, a válságkezelési és békefenntartó tevékenységgel összhangban, a Koszovóban állomásozó erők egyik legfőbb feladata a biztonság és a rend, valamint a mozgásszabadság fenntartása, illetve a folyamatos jelenlétfenntartó járőrtevékenységek ellátása.

A KATONÁK EGY ÁTFOGÓ MŰVELETI KÉPESSÉGET SAJÁTÍTHATNAK EL A FELKÉSZÜLÉS ÉS A MISSZIÓ VÉGÉRE

“Én úgy gondolom, hogy a KFOR misszió, azért kiemelten fontos, mert nagyon szerteágazó az a feladatrendszer, amire fel kell készülnünk. A katonák egy teljes átfogó műveleti képességet érnek el a felkészülés és a misszió végére. Ez pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy később magabiztosan és kellő tapasztalattal tudjanak hozzákezdeni akár egy iraki, vagy más műveleti területen végrehajtott misszióhoz” – zárta gondolatait Rácz Szabolcs alezredes.

Nézd meg videónkban, hogyan zajlott a vásárhelyi katonák zárógyakorlata!

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Anya Fernald Belcampo
'Fel a tetejéhez' gomb