Közélet

Üzemanyagár: megjött a friss KSH-jelentés, kiderült, hány százalékkal drágább nálunk a benzin, mint a régiós országokban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken nyilvánosságra hozta a kísérleti üzemanyagár-statisztikáját. A friss adatok szerint Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 648, míg a régiós országokban 623 forint volt. A magyarországi átlagár 4 százalékkal, azaz 25 forinttal volt magasabb a régiós átlagértéknél.

A dízelüzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 649 forint volt, ami 27 forinttal, 4,3 százalékkal haladta meg a régiós 622 forintos átlagárat.

A 24.hu összefoglalója szerint ha kifejezetten a szomszédos országokat nézzük, akkor sem sokkal rózsásabb a helyzet. A szomszédos országokban ugyanis a benzin átlagára 638 forint volt, a magyar ár ezt 1,6 százalékkal, azaz 10 forinttal haladta meg. A dízelnél ugyancsak 638 forint az átlagár a környékünkön, amit a magyar adat 1,7 százalékkal, azaz 11 forinttal múlt felül.

JOBBAN EMELKEDETT A HAZAI ÁTLAGÁR EGY HÉT ALATT, MINT A RÉGIÓS

A KSH április 19-én közölte első kísérleti statisztikáját. A 95-ös benzin magyarországi átlagára 8 forinttal nőtt az előző heti adathoz képest, igaz, ezzel párhuzamosan a régiós átlag is emelkedett 3 forinttal. A dízelnél Magyarországon az átlagár 5 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár kisebb mértékben, csak 1 forinttal esett.

FELSZÓLÍTÁST KAPTAK A KERESKEDŐK

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be: a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy önkéntes alapon igazítsák az áraikat a régiós átlaghoz. A 24.hu által megkérdezett szakemberek szerint a kormánynak nem az üzemanyag-kereskedőkre kellene áttolnia a magas üzemanyagárak problémájának megoldását, hiszen az ár mintegy fele adó.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb