Közélet

Ha minden a terv szerint alakul, egy komolyabb, színvonalasabb kupolát kaphat a szélviharban megsérült Szegedi Csillagvizsgáló

Az előzetes becslések alapján legalább 7,5 millió forintra lenne szükség a Szegedi Csillagvizsgáló kupolájának helyreállításához, árulta el kérdésünkre Dr. Barna Barnabás, a Szegedi Tudományegyetem csillagásza. Elmondta, ha minden a terv szerint sikerül, nemcsak az eredeti tetőt javítják, hanem egy teljesen új, modern, a Csillagvizsgálóhoz méltó fedél kerül az intézmény fölé.

A JANUÁR 30-AI SZÉLVIHAR EGY AZ EGYBEN LETÉPTE A CSILLAGVIZSGÁLÓ KUPOLÁJÁT

A javítási munkálatokra azért van szükség, mert a január 30-ai brutális szélvihar egy az egyben letépte a Szegedi Csillagvizsgáló kupoláját. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a tetőszerkezeten kívül minden más – mechanikák, távcsövek, elektromos hálózat – épségben maradt, de így is több millió forintra rúg becslések szerint a keletkezett kár.

OLYAN ÁRAJÁNLATOKAT IS KÉRTEK, MELYEKBEN A TETŐSZERKEZET EGY KOMOLYABB, SZÍNVONALASABB FORMÁBAN ÚJULNA MEG

Dr. Barna Barnabás elmondta, a nagyságrendileg 7,5 millió forint az eredeti állapotok visszaállítására lenne elegendő, ez az egyik lehetőség, de olyan árajánlatokat is kértek, melyekben a tetőszerkezet egy modernebb, színvonalasabb formában újulna meg.

JELENLEG MINDEN KÉPLÉKENY, MÉG NEM SZÜLETETT DÖNTÉS A KUPOLÁRÓL

“Ez sok mindenen múlik. Egyrészt a biztosítón, másrészt az anyagárakon, azon, hogy rendelkezésre fog-e állni olyan gömbkupola Magyarországon, amire nekünk szükségünk van. Ezután tudunk az egyetemre beterjeszteni olyan koncepciót, ami, vagy az eddigi állapot helyreállítását, vagy attól színvonalasabb és komolyabb kupolaszerkezetet jelentene ” – avatott be a részletekbe a csillagász, ahogy azt is elmondta, jelenleg még sok minden képlékeny, nem született meg a végleges döntés.

CSILLAGBÁZIS FEJLESZTÉS SZEGEDEN

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt kínál egy olyan lehetőséget, amellyel akár te is hozzájárulhatsz a Szegedi Csillagvizsgáló fejlesztéséhez: a vicces komolysággal politizáló párt ugyanis pályázatot hirdetett megmaradt kampánypénzeinek elköltésére, a “Rózsa Sándor II. Népi Közpénz Tékozló Alap” 150 millió forintot oszt szét. Eddig 309 nevezés érkezett, köztük hat szegedi jutott a második fordulóba, közülük a második helyen a Csillagbázis fejlesztés Szegeden áll, 265 szavazattal.

A “Csillagbázis fejlesztés” kivételesen nem a Kétfarkú Kutyák korábban a Stefánián dekkoló, majd novemberben új helyszínt kapó űrkikötőjét takarja, hanem egy jóval hétköznapibb dolgot: a Szegedi Csillagvizsgáló távcsövét szeretnék felújítani a pénzből, a pályázó pedig a Szegedi Csillagvizsgáló Alapítvány.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb