Szegedi ArcokVideo365

Szegedi Pletykák: felvennéd a negyedik oltást?

Többen még csak a közelmúltban vették fel a harmadik oltásukat, de a kormány tájékoztatása alapján már januárban megkezdték a negyedik oltás beadatását is. A negyedik oltás szükségessége pedig nemcsak a lakosságot osztja meg, hanem még a szakembereket is. E heti Szegedi Pletykák rovatunkban annak jártunk utána, mi erről a szegediek véleménye, felvennék-e az újabb vakcinát, illetve, ha nem, lenne- e olyan korlátozás, szankcionálás, mely arra ösztönözné őket, hogy meggondolják magukat.

A KONSZENZUS AZ EGÉSZSÉGÉRT KÖR SZAKÉRTŐI, MELYNEK DUDA ERNŐ, SZEGEDI VIROLÓGUS IS TAGJA, NEM TÁMOGATJA A NEGYEDIK OLTÁST

„Csak harmadlagos feladat lehet a 4. oltás bevezetése, de a jelenlegi, az egészségügyi rendszert extrém módon terhelő helyzetben nem kritikusan fontos intézkedés, különösen nem az ellátó rendszert indokolatlanul túlterhelő egyedi páciens-háziorvos, illetve páciens-oltóorvos konzultációkra épülően” – írják. Az oltatlanok magas száma miatt az a legfontosabb, hogy minél többen vegyék fel az első, illetve a második oltást, és hogy biztosítva legyen a harmadik oltás, amire az idővel csökkenő védettség megerősítése miatt van szükség. Úgy látják: a negyedik oltás azonnali, általános bevezetésével túlterhelhetik az oltóközpontokat és a háziorvosokat, erősíthetik az oltatlanok körében az oltás hatékonysága iránti bizalmatlanságot és elterelhetik a figyelmet az egyéb fontos járványügyi intézkedésekről.

JANUÁR VÉGÉIG MÁR 37 EZREN KAPTÁK MEG A NEGYEDIK OLTÁSUKAT

Január végi adatok szerint 37 ezer negyedik oltást adtak be Magyarországon. György István elmondta, februárban az akciónapok 115 szakrendelőben és 101 kórházban folytatódnak, valamint a háziorvosok is egyeztetés alapján a saját praxisaikban végzik majd az oltásokat. Hozzátette: működik az időpontfoglalásos rendszer is, amellyel bármely napra lehet időpontot foglalni. Az omikron variáns rendkívüli fertőzőképessége miatt különösen fontos az oltások felvétele – jelentette ki az államtitkár. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány döntése értelmében a védettségi igazolványok február 15-étől oltási igazolvánnyá alakulnak át, így aki a második oltást követő hat hónapon belül nem veszi fel a harmadikat, annak nem lesz érvényes az oltási igazolványa.

Tekintsd meg videónkban, hogyan vélekednek a témáról a szegediek!

Operatőr: Magyar Andor

Fotó: Szűcs Péter

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb