Közélet

Légitámadás, 350 civil áldozat, először szólalt meg Kína – ez történt a fronton, amíg a szegediek aludtak

Légitámadás érte Mariupol kikötőjét, heves harcok folynak a másfél milliós Harkivban, bekeményített Biden és még Kína is előkerült – érkezik a szerda reggeli Szeged365 összefoglalónk, avagy, ez történt az orosz-ukrán háborúban, amíg a szegediek aludtak.

LÉGITÁMADÁS ÉRTE MARIUPOLT

Szerda hajnalban légitámadás érte a Fekete-tenger partján fekvő Mariupolt, Vadim Bojcsenko polgármester azt nyilatkozta, a háború kezdete óta 128-an sebesültek meg és 11-en vesztették életüket a városban, idézte az MTI. Az ukrán hatóságok szerint ezzel együtt eddig összesen 350 civil áldozata van az orosz–ukrán konfliktusnak.

HEVES HARCOK HARKIVBAN

Az ukrán hatóságok szerint helyi idő szerint hajnali 3 óra körül orosz légi egységek szálltak le Harkiv városában, és heves harcokba keveredtek az ukrán erőkkel, akik a 1,5 milliós várost védik. Az állami speciális kommunikációs ügynökség szerint az orosz katonák megtámadták a katonai orvosi klinikai központ kórházát is.

Az Ukrajna keleti részén fekvő Harkivban egész kedden heves harcok zajlottak, egy harckocsizó egység bázisát rakétacsapás érte, a repteret szétlőtték, a reggeli, főteret ért légi csapásban pedig tízen meghaltak.

A HÁBORÚ, SZÁMOKBAN

A 350 civil áldozat mellett más számok is napvilágra kerültek,

  • az ukrán hadsereg szerint 5700 orosz katonát öltek meg és több mint 1000 harcjárművet lőttek ki,
  • az ENSZ pedig arról adott hírt, hogy eddig 660 ezren menekültek el Ukrajnából a háború miatt, közülük 105 ezren érkeztek Magyarországra.

A fenti menekültszámból eddig 120 ukrajnai menekült érkezett Domaszékre, köztük gyerekek. Az orosz-ukrán háború miatt otthonukat vesztett kárpátaljai magyarok a következő hetekben a Szeged-Csanádi Egyházmegye vendégei lesznek a Szegedtől 10 km-re lévő Zöldfás Lelkigyakorlatos Házban. Információink szerint a napokban további családok érkeznek, amint betelik a domaszéki helyszín, Szegedre is hoznak majd menekülteket.

ELŐSZÖR SZÓLALT MEG A HÁBORÚ KITÖRÉSE ÓTA KÍNA

Kína minden konstruktív nemzetközi kezdeményezést támogat az ukrajnai helyzet politikai megoldása érdekében – mondta Vang Ji kínai külügyminiszter ukrán hivatali kollégájának Dmitro Kulebának kedd esti telefonbeszélgetésükben.

A kínai külügyminisztérium hivatalos weboldalán közzétett közlemény szerint Kína rendkívül sajnálatosnak tartja az Ukrajna és Oroszország közötti feszültség elmérgesedését, és különös figyelmet fordít a válság civil áldozataira.

A tárca vezetője hangsúlyozta: Peking álláspontja az ukrajnai válságot illetően “méltányos, átlátható és koherens”. “Mindig kiálltunk minden ország szuverenitása és területi egysége mellett” – szögezte le. Vang aláhúzta, Kína mindig úgy vélekedett, hogy egy ország biztonságát nem lehet mások biztonságának kárára szavatolni, a regionális biztonság pedig nem biztosítható katonai blokkok kibővítésével. A legsürgetőbb feladatként a helyszínen kialakult feszültségek mielőbbi enyhítését, valamint a konfliktus további fokozódásának és a helyzet feletti ellenőrzés esetleges elveszítésének elkerülését jelölte meg. Különösen fontosnak nevezte a civileket érintő károk és egy fenyegető humanitárius válság megelőzését, továbbá a humanitárius segély biztonságos és megfelelő időben történő eljuttatását.

BIDEN: ELZÁRJÁK A LÉGTERET AZ ÖSSZES OROSZ JÁRAT ELŐTT

Vlagyimir Putyin orosz elnök hat nappal ezelőtt a szabad világ alapjait próbálta megingatni, de “csúnyán elszámolta magát”, ugyanis olyan falba ütközött, amelyre nem számított, találkozott az ukrán néppel – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök a kongresszus két háza előtt, helyi idő szerint kedd este az unió állapotáról elmondott évértékelő beszédében.

“Putyin háborúja előre megfontolt és indokolatlan volt. Elutasította a diplomáciai erőfeszítéseket. Úgy gondolta, hogy a Nyugat és a NATO nem fog válaszolni és úgy gondolta, hogy megoszthat minket. De tévedett, mert készen álltunk.” – fogalmazott az elnök. Biden bejelentette, hogy – követve Kanada és az Európai Unió országainak példáját – kitiltják az orosz légitársaságok gépeit az Egyesült Államok légteréből. “Szövetségeseinkkel együtt lezárjuk az amerikai légteret minden orosz járat előtt, folytatva Oroszország elszigetelését és további nehézségeket okozva ezzel gazdaságuknak” – mondta az elnök.

100 EZER INGYENES JEGGYEL SEGÍT A WIZZ AIR

A Wizz Air 100 000 ingyenes jeggyel segíti az ukrán menekülteket, amelyeket az Ukrajnával szomszédos országokból (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia) induló kontinentális európai repülőjáratokon használhatnak fel – közölte a légitársaság az MTI-vel.

VISZLÁT, SBERBANK!

Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását –  közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel szerdára virradó éjjel.

Ha náluk van a pénzed, nem kell aggódnod – az alábbi, ma hajnali írásunkban elmagyarázzuk, miért nem:

SHOW MUST GO ON: MA FOLYTATÓDNAK AZ OROSZ-UKRÁN TÁRGYALÁSOK

Hétfőn Fehéroroszországban az ukrán határ közelében öt órán keresztül tárgyalt egymással az orosz és az ukrán küldöttség, de érdemi megállapodás nem született. A béketárgyalások március 2-án szerdán egy második körrel folytatódnak az orosz és ukrán fél között – közölte kedden a TASZSZ orosz hírügynökség Zerkalo Nedeli ukrán hírforrásra hivatkozva.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb