Smart SzegedVideo365

Terepbejárásra mentünk: megnéztük a Homokhátság vízpótlását segítő beruházást Ivánszéken

Csütörtök délután a Zákányszék és Domaszék közti Ivánszéken terepbejáráson mutatta be Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, Mihálffy Béla, országgyűlési képviselőjelölt és Oltványi Gyula, a térség első öntözési közösségének egyik alapítója, önkormányzati képviselője a Homokhátság vízpótlásával összefüggő eddigi beruházásokat.

A TISZA VIZE IDÉN ZÁRT CSŐRENDSZERBEN JUT EL MÓRAHALOMRA

A Homokhátság elsivatagosodása már hosszú évek óta megnehezíti a térség településein gazdálkodók életét, hiszen a víz lételeme a környék gazdálkodásának, zöldség- és gyümölcstermesztésének fenntartásához. Ezért döntött úgy a kormány, hogy támogatást nyújt a Homokhátság vízpótlását lehetővé tévő beruházás folytatására, amely elengedhetetlen a térség elsivatagosodásának megakadályozásához. Ez azt jelenti, hogy a Tisza vize idén zárt csőrendszerben Mórahalom felé veszi az irányt.

A PROJEKT FOLYTATÁSÁRA A KORMÁNY 1,8 MILLIÁRD FORINTOS TÁMOGATÁST BIZTOSÍTOTT

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere beszámolt róla, hogy a 2009 óta több lépésben az EU és a Norvég Alap pályázatainak támogatásával Algyő és Zákányszék között már elkészült csatornák és átemelők után, – az utolsó nyolc kilométeren -nyomócső kiépítésére van szükség. Ebből 1,8 kilométernyi szakasz már elkészült, a további 6,2 kilométer kivitelezésére pedig 1,8 milliárd forintot biztosított a kormány. Ezen a szakaszon öt vízleadási pontot alakítanak majd ki.

KÉTEZER HEKTÁR ÖNTÖZÉSE VÁLIK LEHETŐVÉ

A polgármester abba is beavatott minket, hogy a Tiszából kiemelt vizet 22 méterrel magasabbra kell emelni ahhoz, hogy eljuthasson a Homokhátságra. A másodpercenként átemelt két köbméter víz kétezer hektár öntözését teszi lehetővé.

A VÍZ AZ ALAPJA A HOMOKHÁTSÁG JÖVŐJÉNEK

“A térség záloga ez a csatorna, mellyel a Tisza vizét a Homokhátságra tudjuk szállítani. Ez azért nagyon fontos, mert víz nélkül nincs élet, nincs mezőgazdaság, élelmiszeripar, és nem tartható fenn a Homokhátság zöldség- és gyümölcstermesztő kultúrája” – mondta el Mihálffy Béla, országgyűlési képviselőjelölt.

A GAZDÁK ÖNTÖZÉSI KÖZÖSSÉGEKET HOZNAK LÉTRE

A fejlesztések következő lépése, hogy a gazdák öntözési közösségeket hoznak létre, és így saját földjeiken az üzemi öntözési infrastruktúra elkészülhessen. A cél, hogy a térség minden településére eljuthasson az öntözővíz. Ezért a következő ütemben a belvízcsatornák korszerűsítése, illetve új víztározók építése fog megvalósulni, melyek segítségével a gazdálkodók több vizet tarthatnak meg a Tiszán levonuló árhullámok vízfeleslegéből.

A KÖZÖSSÉGEKHEZ CSATLAKOZÓ GAZDÁK 70 SZÁZALÉKOS TÁMOGATÁSRA PÁLYÁZHATNAK

“Aki csatlakozik az öntöző közösséghez 70 százalékos támogatásra pályázhat a földjét ellátó öntözési technológiák és eszközök beszerzéséhez. A közösségek működése pedig segíti az összehangolt, takarékos vízhasználatot. Várjuk, hogy elkészüljön és szeretnénk használni minél előbb” – mondta el Oltványi Gyula, a térség első öntözési közösségének egyik alapítója.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb