Közélet

Honvédelmi Minisztérium: a Zágrábban lezuhant TU-141 típusú eszközt folyamatosan nyomon követték Magyarország felett (frissítve: nem ez volt az első eset)

“Hatóságaink vizsgálják a történteket, mivel a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében”– írta Facebook bejegyzésében  Szijjártó Péter külügyminiszer, miután csütörtök éjfélkor Zágráb város központjában, a Jarun tó mellett zuhant le egy szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép. A Honvédelmi Minisztérium is megszólalt Szijjártó Péter mellett, mint kiderült, a drón a hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon lett követve, és ellenőrzés alatt volt.

“A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt” – teszi hozzá Szijjártó, aki már a horvát külügyminiszterrel, Gordan Grlić Radmannal is egyeztetett az ügyben.

NEMZETKÖZI EGYEZTETÉS ZAJLIK

A horvát hatóságok által eddig összegyűjtött adatok szerint a drón keletről nyugatra, vagyis a magyar légtérből lépett be a horvát légtérbe, 700 kilométeres óránkénti sebességgel, 1300 méteres magasságban. „Az objektum több mint 40 percig repült Magyarország felett, Horvátországban kevesebb mint hét percig repült, és Jarun térségében zuhant le, szerencsére személyi sérülés nélkül” – mondta korábban Zoran Milanović horvát elnök. Az ügyben a bűnügyi és katonai nyomozóhatóságok is részt vesznek, emellett nemzetközi egyeztetés is zajlik, különösen a NATO-val, az összes körülmény feltárása érdekében.

FRISSÍTVE (16:38): A MAGYAR HONVÉDSÉG SZERINT VÉGIG ELLENŐRZÉS ALATT VOLT A MAGYAR LÉGTÉRBE BELÉPETT DRÓN

Egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében. A repülő eszköz, mint később beigazolódott egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaztak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett – közölte a Honvédelmi Minisztérium. Mint írják, a nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékelték. Magyarország légterébe – Románia légterét érintve – Csengernél lépett be. A hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt volt tartva – írta a HM, hozzátéve, hogy:

az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt Magyarország légterében, az észak-keleti országrészben, de akkor a Magyar Honvédség vezetése úgy ítélte meg, hogy mivel az incidens az ukrán határhoz közel történhetett, a Gripeneket ellenőrzésre felküldi, de nem találtak az érintett területen légijárművet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb