Közélet

Lekapcsolták az Instagramot, Kína beszállásától fél az USA – ez történt, amíg Szeged aludt

Hosszú hétvége ide vagy oda, az északkeleti szomszédunkban nem csitul a háború. Folytatódnak a béketárgyalások, az amerikaiak Kína beszállását emlegetik, közben pedig végleg eldőlt: tényleg robbanóanyag volt a Magyarország felett átrepült, Horvátországban lezuhant ukrán katonai drónon. Szeged365 villámösszefoglaló, avagy, ez történt, amíg a szegediek aludtak.

DÉLELŐTT FÉL 10-KOR JÖN AZ OROSZ-UKRÁN BÉKETÁRGYALÁS KÖVETKEZŐ KÖRE

Hétfő délelőtt, magyar idő szerint 9:30-kor kezdődnek az újabb orosz-ukrán tárgyalások, amelyek videóhívásban zajlanak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, a delegáció feladata az, hogy elérjenek egy Putyinnal való találkozót.

LEKAPCSOLTÁK AZ INSTAGRAMMOT, VÉGLEG BEZÁRTAK A MCDONALDS-OK OROSZORSZÁGBAN

A Facebook és a Twitter után egy újabb közösségi oldal vált elérhetetlenné Oroszországban, az Instagramot is letiltották éjfél óta. Vasárnap végleg bezártak Oroszországban a McDonald’s éttermek, a BBC tudósítása szerint az utolsó burgereket majdnem tízszeres áron passzolták el.

CIVILEK ÉS KATONÁK HOTTESTEI FEKSZENEK AZ UTCÁN MARIUPOLBAN

A Vöröskereszt azonnali tűzszünetet sürget Mariupolban. Civilek és katonák holttestei fekszenek az utcán és a romok alatt, a súlyos betegeket nem tudják ellátni.

MEGÖLTÉK A NEW YORK TIMES VOLT KOLLÉGÁJÁT IRPINYBEN

Amerikai haditudósítókra nyitottak tüzet az orosz katonák vasárnap. Egyikük a helyszínen életét vesztette, ketten pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. A kijevi régió rendőrfőnöke szerint a megszállók így próbálják elhallgattatni a médiát azért, hogy ne tudják feltárni az igazságot.

KÍNA BESZÁLLÁSÁTÓL FÉLNEK AZ AMERIKAIAK

Kína beszállásától, az oroszok támogatásától tartanak az amerikaiak, és belengették, hogy ha mégis segít az oroszoknak Kína, akkor szankciókra és elszigetelésre számíthat. Washington kínai nagykövete a Reutersnek azt mondta, sosem hallott arról, hogy Oroszország Kínától kért volna harceszközöket az ukrajnai invázióhoz.

ELDŐLT: TÉNYLEG ROBBANÓANYAG VOLT A MAGYARORSZÁG FELETT ÁTREPÜLT UKRÁN ROBOTREPÜLŐN

Mario Banožić horvát védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy valóban robbanóanyag volt azon a szovjet gyártmányú repülőgépen, amely csütörtök éjjel zuhant le Zágrábban.

A horvát hatóságok már szombaton közölték, hogy robbanóanyag is lehetett a TU–141-es gépen, akkor azonban még nem volt egyetértés:

  • a katonai rendőrség vezetője már tényként beszélt erről,
  • a védelmi minisztérium viszont azt mondta, nem volt bomba a gépen, mivel az felrobbant volna a becsapódáskor.

Most úgy fest, hogy Mario Banožić védelmi miniszter eldöntötte a kérdést. A tárcavezető azt mondta: a gépen egy olyan, szovjet gyártmányú légibomba darabjait találták meg, amely fel is robbant. Egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, teljesen biztosak benne, hogy a bomba felrobbant, azt viszont még nem tudják, hogy ez még a becsapódás előtt vagy már az után történt-e meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb