BlogKikapcs

Szeged365 Kisokos: ingyenes a parkolás, bezárnak a plázák, de nyitva marad a Szegedi Vadaspark – túlélőcsomag március 15-re, szegedieknek

Javában zajlik az ünnepi hosszú hétvége, mivel rengeteg kérdés futott be Tőletek a különféle intézmények nyitva tartása kapcsán, összeállítottunk egy ünnepi kisokost, benne a bevásárlóközpontok nyitva tartásától kezdve a március 15-i programokig.

INGYENES PARKOLÁS, ÜNNEPNAPI TÖMEGKÖZLEKEDÉS

Az SZKT közleménye szerint a 2022. március 14-e, hétfő pihenőnapnak számít, a 2022. március 15-e, Nemzeti ünnepünk pedig munkaszüneti nap, magyarán, díjmentes lesz a parkolás Szegeden. A közösségi közlekedés az ünnepnapi menetrend szerint történik, az alábbi cikkben megtalálod a MÁV és a Volán vonatkozó menetrend-változásait:

ZÁRVA LESZ AZ ÁRKÁD, A PLAZA ÉS A NAPFÉNY PARK

Március 14-én, hétfőn (tehát ma) még normál nyitvatartással mennek a szegedi shopping centerek, azonban a nemzeti ünnepnapon zárva lesz:

  • az ÁRKÁD Szeged,
  • a Szeged Plaza,
  • és a Napfény Park is.

BEZÁR A TESCO, AZ AUCHAN ÉS A SPAR, DE A KISEBB BOLTOK NYITVA LEHETNEK

Ünnepnapokon, munkaszüneti napokon a főszabály szerint a szegedi élelmiszerboltok zárva vannak, de vannak kivételek is.

A “nagyok” mindenféleképp behajtják majd a kaput,

  • a rókusi és a móravárosi Tesco például ma 22.00 – kor bezár, legközelebb pedig majd szerdán nyit ki,
  • a Kossuth Lajoson, a Tisza Centerben és a Makkosházi körúton működő Tesco Expresszek 21.00-kor zárnak be,
  • akárcsak a szegedi ALDI, LIDL szupermarketek és az Auchan áruház is.

A kicsik közül azonban bőven lesz, akik az ünnepnapokra vonatkozó törvényi szabályozásnak köszönhetően nyitva tudnak maradni, ilyenek például megszokott módon a benzinkutak, vagy a SPAR Express boltok az OMV benzinkutakon. Hogy nehogy ennyire egyszerű legyen a képlet, a kivételeket több jogszabályból lehet összegereblyézni, ide tartozik a kereskedelemről szóló törvény és a munka törvénykönyve, meg ugye, közbeszól a trafiktörvény is.

  • A kereskedelemről szóló törvény meghatározza a kivételek egyik általános körét, így a virág-, az édességüzletek és az üzemanyagtöltő állomások, továbbá a közforgalmú vasúti és buszpályaudvaron, repülőtéren, továbbá az üzemanyagtöltő állomáson belül működő üzletek bármikor nyitva lehetnek.
  • Nyitva lehet az a kisbolt is, ahol nem a munkavállaló, alkalmazott, hanem maga a vállalkozó áll a pult mögé, vagy éppen valamelyik segítő családtag.

Magyarán, ha pont március 15-én fogyna el a tej-kifli-felvágott, valamelyik közeli, szegedi “garázsbolt” valószínűleg meg tudja majd menteni a dolgot.

A Mars Téri Piac hétfőn és kedden zárva tart, legközelebb szerdán lesznek nyitva.

ÜGYELETES GYÓGYSZERTÁRAK, SZEGEDEN

Ne legyen rá szükség, de ha mégis, IDE kattintva találod az ügyeletes patikák szegedi listáját.

PROGRAMOT KERESEL? SZEGEDEN MÁRCIUS 15-ÉN SEM FOGSZ UNATKOZNI!

Az ünnepi programok Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonásával indulnak, kedd 9:45-kor a szegedi Széchenyi, ezzel párhuzamosan pedig a fővárosi Kossuth Lajos téren. Az összes ünnepi programot egy helyre gyűjtöttük, hogy ne kelljen keresgélned:

Meglepetés, hogy a Szegedi Vadaspark március 15-én is nyitva lesz, moziba viszont hétfőn tudsz utoljára menni a Napfény Városában. A részletes programot a Szeged365 Kikapcsban találod:

Klassz program lehet az Ópusztaszeri Történeti Emlékpark is, azonban ők pont fordítva lesznek nyitva, mint alapból gondolnánk:

  • hétfőn, tehát március 14-én zárva lesz az intézmény,
  • azonban ,árcius 12., 13. és 15-én az Emlékpark 10:00-16:00 között látogatható.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb