Közélet

Jakab Ferenc: Magyarország déli határainál jelent meg egy halálos kórt terjesztő kullancs

Megjelent Magyarország déli határainál egy olyan kullancs, amely halálos kórt terjeszt – mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője a Pénzcentrumnak adott interjújában.

ÍGY HÍVJÁK: KRÍMI-KONGÓI VÉRZÉSES LÁZ

A beszélgetés apropója az volt, hogy a WHO minden évben kiadja a potenciális világjárvány(ok)ról szóló jelentését, amelyen jelenleg 8 tétel szerepel. A listán potenciális világjárványként azonosítják a krími-kongói vérzéses lázat. A kutatók az 1960-as években találkoztak ezzel a megbetegedéssel Krímben és hasonlóval Kongóban. Egy ideig külön kezelték a kettőt, 90-es években derült ki, hogy ugyanazon kórokozóról van szó. Magas lázzal, izomfájdalommal, fejfájással indul, a későbbi fázisban bőrvérzést, a kapilláris erek szétesését okozhatja. A halálozási aránya rendkívül magas, 30%. Fertőzött kullancscsípés útján terjed. Ázsia, Afrika számos országában endemikus,

de az azt terjesztő kullancsfaj már megjelent Magyarország déli határainál is – mondta Jakab Ferenc.

EBOLA ÉS X-KÓR A WHO POTENCIÁLIS VILÁGJÁRVÁNY-LISTÁJÁN

A krími-kongói vérzéses láz kutatására is nagy energiát fektetnek a pécsi laboratóriumban: vizsgálják a kullancsokat, más állatokat, rágcsálókat és alapkutatásokat is végeznek a vírussal.

A WHO Falus Ferenc által említett listáján szerepel még:

  • a Nipah-vírus is, amely Indiában, Malajziában és Bangladesben ütötte fel eddig a fejét. Ez az idegrendszert is érinti, tünetei lehetnek többek között a fejfájás, nyakmerevség, hányás, szédülés. Többek között a denevérekről terjedhet az emberre, és nagyon magas, akár 75%-os halálozási aránnyal járhat együtt.
  • az Ebola is, ez viszont ­– Jakab Ferenc szerint ­­– csak nagyon kis eséllyel okozhat világjárványt, mert elsősorban közeli emberi érintkezésre, fertőzött testnedvekkel, vérrel, széklettel való közvetlen fizikai kontaktusra van szükség a terjedéséhez.
  • és az X-kór is, amely lényegében egy olyan, még nem ismert vírust takar, amely akár egy világjárvány előidézője is lehet. Jakab Ferenc szerint a pandémia előtt ez takarhatta akár az új koronavírust, a SARS–CoV 2-t is, azzal együtt, hogy a koronavírusokról általánosságban már korábban is rendelkeztek némi ismerettel a tudósok, tehát valamivel könnyebb volt a dolguk. 

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: click here for info
'Fel a tetejéhez' gomb