Közélet

Megszólalt a Kreml az atomfegyver bevetéséről, a Carlsberg és a Heineken is kivonul – ez történt, amíg Szeged aludt

Érkezik a reggeli, menetrend szerinti Szeged365 összefoglalónk a háború 34. napjának éjjeléről. Ismét szóba került az atomfegyver-téma, közben megcáfolták az orosz-ukrán béketárgyaláson történt mérgezést, a McDonalds és a Starbucks után pedig a Heineken és a Carlsberg is bejelentette kivonulását Oroszországból.

AZ AMERIKAIAK CÁFOLTÁK, HOGY MEGMÉRGEZTÉK VOLNA AZ OROSZ-UKRÁN BÉKETÁRGYALÁS RÉSZTVEVŐIT

Sky News szerint az amerikai hírszerzés egyik, anonimitást kérő tisztviselője megcáfolta azt, hogy megmérgezhették az orosz-ukrán béketárgyalás résztvevőit. Korábban írtuk: Roman Abramovics orosz oligarcha és az ukrán béketárgyalók mérgezésre utaló tüneteket fedeztek fel magukon a hónap elején Kijevben tartott találkozójuk után – erről egyébként elsőként a Wall Street Journal számolt be.

Az ukrán fővárosban tartott találkozót követően Abramovicsnál, valamint az ukrán csapat legalább két magas rangú tagjánál az alábbi tünetek jelentkeztek:

  • vörös szem,
  • állandó és fájdalmas könnyezés,
  • bőrgyulladás,
  • viszketés, hámlás a kézen és az arcon.

Egy Abramovicshoz közel álló személy azt mondta, nem világos, hogy ki támadhatta meg a csoportot, de egyesek szerint Moszkva áll a háttérben.

Bár az amerikai hírszerzés cáfolta a mérgezést, Dmitro Kuleba külügyminiszter tovább pörgött a témán: „Azt tanácsolom mindenkinek, aki az Orosz Föderációval tárgyalni megy, hogy ne egyen és ne igyon semmit. És lehetőleg ne érintsen meg semmilyen felületet” – mondta.

Az orosz–ukrán béketárgyalások végül ma folytatódnak Isztambulban. A két fél hosszú ideig csak online formában tartotta meg a megbeszéléseket. Személyesen csak belarusz területen tárgyalt egymással a két delegáció, most azonban Törökországban ülnek egy asztalhoz.

MÁR MEGINT AZ ATOM: MOST ÉPPEN A KREML SZÓVIVŐJE BESZÉLT A TÉMÁRÓL

Oroszország csakis akkor vetne be nukleáris fegyvereket, ha Oroszország léte kerülne veszélybe, közölte Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. “Az Ukrajnai hadművelet bármilyen kimenetele nem jelent okot atomfegyver bevetésére. Nagyon szigorú biztonsági protokolljaink szerint egyértelműen csak akkor használhatunk nukleáris fegyvert, ha Oroszországban fenyegetés éri az államot. Használhatunk, és használni is fogunk ilyen fegyvereket, ha az országunk létét fenyegető veszélyt kell elhárítanunk” – írja a CNN.

LAKÓHÁZAKAT TALÁLT EL RAKÉTA HARKIV MELLETT

Lakóházak dőltek romba hétfő este a Harkivhoz közeli Ljubotinban, Ukrajna északkeleti részén. A helyi ügyészség szerint a támadásban egy ember meghalt, heten megsérültek.

NINCS SÖR, NINCS ZONGORA, NINCS HONDA

Újabb multinacionális márka követte a Netflix – Starbucks – McDonalds és még több tucatnyi nyugati franchise példáját, A holland Heineken és dán konkurense, a Carlsberg is kivonul Oroszországból – írta a New York Times. Ezzel párhuzamosan Japán bejelentette, április 5-től betiltja a luxuscikkek exportját Oroszországba, a tiltás többek között kiterjed az autókra, motorokra, italokra, kozmetikumokra, ruhákra, ékszerekre és zongorákra is.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb