Közélet

“Nem lehet úgy segíteni az ukránoknak, hogy szétlövetjük Magyarországot” – Orbán Viktor hétfő este adott interjút

“Egyetlen lépést sem teszünk, ami bajba sodorhatja Magyarországot. Ez nem egy kalandregény, ez vérre megy” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV hétfő esti műsorában. A miniszterelnök többek között a háborúba sodródás elkerüléséről, az orosz kőolaj-földgáz kérdéséről és egy közelgő gabonakrízisről is beszélt.

SEMMIT SEM NYERHETÜNK, DE MINDENT ELVESZÍTHETÜNK

Ha bevonódunk egy háborúba, amely nem a mi háborúnk, semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk – fejtette ki a miniszterelnök, aki mint mondta, a nemzeti oldal álláspontja világos: “a béke oldalán maradunk, nem szállítunk fegyvert, nem küldünk katonákat és nem engedünk át Magyarország területén fegyvereket sem Ukrajnába.” Úgy fogalmazott, ha a békét akarunk, akkor azt Magyarországon és a NATO-ban is csak a nemzeti oldal tudja képviselni, meglátása szerint a baloldalon ismerethiány van, kevés, korlátozott fogalmuk van arról, hogy pontosan milyen viták vannak a NATO-ban.

NEM SEGÍTSÉG, HA ELZÁRJÁK A GÁZCSAPOT, A MAGYAR GAZDASÁG PEDIG MEGÁLL

A kormányfő többek között arról beszélt,

  • nem lehet úgy segíteni az ukránoknak, hogy „szétlövetjük Magyarországot”,
  • nem segítség, ha elzárják a gáz- és olajcsapot, és a magyar gazdaság három nap múlva megáll,
  • majd közölte, a terveik szerint a következő évtizedben úgy alakítják át a magyar energiatermelés szerkezetét, hogy javarészben nukleáris forrásból származik majd, a másik része pedig napenergiából, és a kettő együtt kiteszi az energiaszükséglet több mint kilencven százalékát.

HA NINCS GABONA, ÉHSÉG VAN

„Llesz-e gáz, lesz-e olaj, lesz-e gabona?” – tette fel a kérdést Orbán Viktor, majd azt mondta, Oroszország és Ukrajna két olyan ország, amely a világ gabonával való ellátásában kiemelkedő szerepet játszik, és most komoly esély van arra, hogy mindkét ország termelési mennyisége kiesik.

“És akkor éhség van, mert ha nincs gabona, akkor éhség van”

– mondta, ezt követően arról beszélt, hogy a gabona árának növekedésével előállhat egy olyan helyzet, amiben „magas áron szippantják ki a gabonakészleteinket Magyarországról, és akkor itt nem marad és nekünk kell még magasabb áron importálni”.

A miniszterelnök legutóbb vasárnap reggel adott interjút, akkor a Kossuth Rádióban egyenesen azt mondta, hogy a NATO lényegében lemásolta a magyar álláspontot, vagyis sem katonákat, sem fegyvereket nem küld Ukrajnába.

A miniszterelnöki interjút teljes egészében IDE kattintva tudod megnézni.

Forrás: Hír TV, Index

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb