GasztroKikapcsVideo365

“Ilyen tortát még nem készítettünk soha” – exkluzív Szeged365 interjú Gyuris Lászlóval, a Csongrád-Csanád megye tortája verseny győztesével

A szegedi Virág cukrászda mestercukrásza, Gyuris László által készített Csanád vezér csemegéje lett idén Csongrád-Csanád megye tortája. Az eredményről szerdán számolt be a neves szakemberekből álló zsűri az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Az ünnepélyes eredményhirdetést követően a díjnyertes alkotásról faggattuk magát a készítőt.

A BATÁTA, MINT ALAPANYAG EDDIG MÉG NEM JELENT MEG TORTÁBAN

“Ez a torta az összetevők terén kicsit eltér a megszokottól, hiszen a batáta, mint alapanyag eddig még nem jelent meg soha tortában. Azért választottam ezt, mert a megyénkben az egyik legmeghatározóbb mezőgazdasági termék ma a batáta. Ezenkívül jelentős mennyiségben tartalmaz mogyorót, meggyet, tökmagot, olyan összetevőket, melyek különlegessé teszik” – árulta el Gyuris László, majd hozzátette, összesen hét textúra és tíz réteg teszi igazán tökéletessé az ízek harmóniáját a nyertes tortában.

A DÖNTŐS ÉDESSÉGEK AZ ORSZÁG TORTÁJA VERSENYEN IS HELYTÁLLTAK VOLNA

Azt gondolom, hogy mindenki büszke lehet az eredményre, hiszen egy nagyon színvonalas mezőny jött össze. Minden torta nagyon különleges volt, mert a megyei jellegzetes alapanyagok is különlegesek” – mondta el Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke, aki szerint a döntős édességek az ország tortája versenyen is a legjobbak közé jutottak volna. A szakember bízik benne, hogy a kreatív alkotásokkal a cukrászdák állandó kínálatában is találkozhatnak majd a vendégek.

Fotó: Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 

HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI ÉS MAKÓI TORTÁK KERÜLTEK A DOBOGÓ MÁSODIK ÉS HARMADIK FOKÁRA

Az első alkalommal megrendezett verseny második helyezettje a hódmezővásárhelyi Szőke cukrászda cukrásza, Horváth Vivien által készített Homoki kabakos lett. Harmadik helyezést ért el, és a legjobb innovációért járó különdíjat is megkapta Lawal-Papp Zsófia a makói Papp cukrászdából Hagymás álom nevet viselő alkotásával.

Fotó: Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 

“Úgy gondolom, ha mosolyt tudunk csalni a vásárló arcára és megelégedetten elfogyasztja az utolsó morzsát is, akkor már érdemes volt ennyit dolgozni vele” – zárta gondolatait Gyuris László.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb