Közélet

Zelenszkij ismét beszólt Orbánnak, megvan, mikor találkozhat Biden és Putyin – ez történt, amíg Szeged aludt

Páros lábbal állt bele a magyar kormányba Volodimir Zelenszkij, aki a csütörtöki, Európai Tanács előtti, a magyar kormányt hergelő beszéde után ezúttal a dán parlamenti képviselők előtt követelte, hogy álljunk bele a szankciókba. Újabb számok érkeztek a háború áldozatairól, közben pedig szóba került, mikor ülhet asztalhoz Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ez történt az éjjel, amíg Szeged aludt.

ZELENSZKIJ ISMÉT BESZÓLT ORBÁNNAK

Volodimir Zelenszkij a csütörtöki, Európai Tanács előtti, a magyar kormányt hergelő beszéde után ezúttal a dán parlamenti képviselők előtt állt bele Orbán Viktorba. “Mindenki pontosan tudja, ki áll szemben az emberiességgel és a józan ésszel az Európai Unióban, ki az, aki semmit sem tesz Ukrajna békéjéért. Ennek véget kell vetni, Európa pedig nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait” – mondta az ukrán elnök, aki szerint változatlanul ki kell terjeszteni a szankciókat, le kell mondani az orosz olajról, nem szabad kereskedni Oroszországgal, valamint el kell zárni a kikötőket az orosz hajók elől.

A Magyarországot érintő rész 7:51-kor indul a videóban:

A legutóbbi, Magyarországnak címzett keménykedésről pár napja írtunk, akkor Zelenszkij az Európai Tanácshoz intézett videós beszédében a szankciók bevezetésének támogatását és a katonák országon átengedését követelte Orbán Viktortól. A kontra gyakorlatilag egyszerre érkezett meg a miniszterelnöktől és Szíjjártó Pétertől, az ukrán elnök akkori beszédét és a hazai reakciókat az alábbi cikkeinkben találod:

EKÖZBEN A HADSZÍNTÉREN: 300-400 ÁLDOZAT CSERNYIVBEN, SOK A SEBESÜLT

A szerdára virradó éjszaka fontosabb történései, a hadszíntéren:

  • Az orosz hadsereg bombázásai miatt már legalább 350-400 ember vesztette életét Csernyihivben, ám ezek az adatok nem véglegesek – jelentette ki Vladiszlav Atrosenko polgármester egy tévéműsorban. Csernyihiv két kórházában jelenleg 400 sebesültet ápolnak, naponta 40 ember kerül kórházba. Többségük civil lakos – írja a Kárpáthír.
  • Kijev felett a hajnali és reggeli órákban több rakétát is megsemmisítettek a légvédelmi rendszer segítségével – tájékoztatott Vagyim Denyiszenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója.
  • Oroszország mintegy kétezer katonát küldött Gerorgia megszállt területeiről Ukrajnába – számolt be az ukrán fegyveres erők vezérkara jelentésében.
  • Erőteljes robbanás történt az oroszországi Krasznyij Oktjabr falu közelében, a belgorodi régiójában, négy orosz katona megsérült. Az orosz TASZSZ hírügynökség szerint egy ideiglenes katonai tábort ért a lövedék.

MEGVAN, MIKOR TALÁLKOZHAT BIDEN ÉS PUTYIN

Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő találkozója csak akkor lehetséges, ha Ukrajnában jelentős deeszkaláció történik – jelentette ki a Fehér Ház kommunikációs igazgatója, Kate Bedingfield. Az Index által szemlézett cikkben azt írják, a találkozó attól függ, hogy Vlagyimir Putyin miről akar beszélni. “Biden elnök világosan kijelentette, hogy egy ilyen párbeszéd megkezdése előtt jelentős deeszkalációra van szükség Oroszország részéről.”

Forrás: MTI, Index, Kárpáthír, 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb