KözéletVideo365

Újabb 3.9 %-os nyugdíjemelés jön június elejétől – Kormányinfó, élőben a Szeged365.hu-n (frissítve)

9-től indul a soron következő, a választások utáni második Kormányinfó, az esemény a hagyományos “Mit, miért tesz a kormány?” címen indul, néhány téma azonban már előzetesen biztosra vehető:

  • élelmiszer és üzemanyag árstop(ok),
  • jogállamisági eljárás,
  • gázszállítás,
  • orosz-ukrán háború.

Az eseményt folyamatosan frissülő, szöveges tudósítás formájában hozzuk, az élő videó (via MTVA) pedig az alábbiakban fut:

09:09 KEZDÜNK, MARAD AZ ÁRSTOP

9 után pár perccel elkezdődött a választások utáni második, a 2018 és 2022 közötti kormányciklushoz köthető utolsó kormányinfó. Ahogy a világpiaci árak nőnek, úgy nő az árstopok jelentősége is, kezdte Gulyás Gergely.

Július 1-jéig marad a benzinárstop és az élelmiszerárstop –jelentette be tegnap Orbán Viktor. Gulyás Gergely szerint a kormány intézkedései 5%-kal csökkentik az inflációt, ami így is magas.

09:15 JÖN A NYUGDÍJEMELÉS

“Nagy nyomás nehezedik a kormányra, hogy engedje el az árakat, és júniusban vizsgálják meg a különféle árstopok jövőjét” – Gulyás Gergely elmondta, hogy 8,9 százalékos infláció lehet 2022-ben, ezért mielőbb indokolt a nyugdíjak emelése. Mint mondta, az év eleji piaci várakozások alapján 5%-ban határozták meg a nyugdíj mértékének az emelkedését, de látszik, hogy az inflációtól ez elmarad.

A kormány ezért úgy véli, mielőbbi kompenzációra van szükség a nyugdíj terén, így újabb 3,9 százalékos emelést hajtanak be július elejétől, az ezt megelőző hat hónapra járó 3,9 százalékos emelést pedig egyben kifizetik.

09:19 UNIÓS ÜGYEK

“Vannak olyan területek, ahol Magyarország nem tud engedni. Továbbra sem szállítunk fegyvereket, és nem lehet a háború árát megfizettetni az emberekkel” – magyarázta Gulyás az “uniós ügyek” kapcsán, mint mondta, a bizottság levelét a kormány áttanulmányozta, semmi akadálya nincs a helyreállítási megállapodás aláírásának, a dokumentumban kizárólag az szerepel, amiről már hónapok óta tárgyalnak a bizottsággal.

09:22 GYURCSÁNY, VÉRMEZŐ, UKRÁN KATONÁK

A Kormányinfó érdemi része itt véget is ért, jelenleg az újságírói kérdések cikáznak.

  • Az M1 riportere kezdett, a téma Fekete-Győr András és Gyurcsány Ferenc találkozója volt, erről a miniszter úgy fogalmazott, hogy utóbbi eligazítást tartott, aminek fenyegető jellegét bizonyítja, hogy a Vérmezőn került rá sor.
  • Szóba került az ukrán katonák ellátása is, Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, a Honvédelmi Minisztérium is jelezte, hogy a magyar egészségügy létszámkorlát nélkül áll készen az ellátásukra.
  • Az ATV kérdésére a miniszter elmondta, a benzinárstopot jónak tartja a kormány, a nagyker-árat meghatározták, a kiskutaknak adnak 20 forintos literenkénti kompenzációt, veszteséget nem lát Gulyás, szerinte a kiskutak nem mennek majd tönkre. A kormány úgy látja, hogy a benzinárstop bevezetésének több az előnye, mint a hátránya, és miután van egy regionális multink, a Mol, ezért kivitelezhető a dolog.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: use this link
'Fel a tetejéhez' gomb