Közélet

Ferenc pápa: Orbán azt mondta, hogy május 9-én vége lesz a háborúnak

Ferenc pápa a béke érdekében kész találkozni Vlagyimir Putyinnal Moszkvában – erről beszélt a katolikus egyházfő a Corriere della Sera újságnak. A 444 szemléjéből kiderül, hogy a pápa a háború első napján felhívta az ukrán elnököt telefonon. Putyint viszont nem hívta. A beszélgetés során szóba került Magyarország és Orbán Viktor is.

A MAGYAR KORMÁNYFŐ AZT MONDTA, MÁJUS 9-ÉN ÉRHET VÉGET A HÁBORÚ

A pápa Orbán Viktor látogatásáról is beszélt a lapnak, mint mondta, amikor április végén találkozott vele, a magyar miniszterelnök azt mondta neki, hogy az oroszoknak van egy tervük, mely szerint május 9-én vége lesz a háborúnak. A pápa hozzátette, hogy ezzel kapcsolatban pesszimista, de reméli, hogy így lesz.

A PÁPA NEM VÁLASZOLT ARRA A KÉRDÉSRE, HOGY HELYES DOLOG-E FEGYVERT SZÁLLÍTANI UKRAJNÁBA

Azzal kapcsolatban, hogy Putyin miért dönthetett Ukrajna lerohanása mellett, az egyházfő azt mondta: Ebben szerepe lehetett annak, hogy „Oroszország kapujában a NATO-t emlegették”, de nem tudja megítélni, hogy ez valós indok volt-e vagy csak ürügy az oroszok részéről. Az interjúban arról is megkérdezték a pápát, hogy szerinte helyes dolog-e Ukrajnának fegyvert szállítaniuk azoknak, akik azt szeretnék, hogy mielőbb béke legyen. “Erre nem tudok válaszolni, túl messziről szemlélem az eseményeket” – szólt a kitérő válasz.

ELŐSZÖR MOSZKVÁBA MENNE, HOGY PUTYINNAL TALÁLKOZZON

Ferenc pápa azt is elmondta, hogy a háború első napján felhívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és azóta többször is felvetődött már, hogy Ukrajnába látogathat, de ez egyelőre nincs napirenden.

“Most biztosan nem megyek Kijevbe. Először Moszkvába kell elmennem, Putyinnal kell találkoznom”

– mondta az interjúban, hozzátéve azt is, hogy a Vatikán két bíborosa is képviseli helyette a Szentszéket Ukrajnában. Azzal kapcsolatban, hogy Putyin miért dönthetett Ukrajna lerohanása mellett, az egyházfő azt mondta, ebben szerepe lehetett annak, hogy „Oroszország kapujában a NATO-t emlegették”, de nem tudja megítélni, hogy ez valós indok volt-e vagy csak ürügy az oroszok részéről.

Forrás: 444 /// 24 /// Index

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb