Szegedi Arcok

Házaló ügynökök garázdálkodnak Szegeden – exkluzív interjú az egyik károsult hozzátartozójával

Házaló ügynökök garázdálkodnak Szegeden, becsapva a gyanútlan itt élőket. Hívták fel rá figyelmünket Olvasóink, Reisch Dani és Vanger Tamás, akiknek személyes tapasztalatuk is volt a csalókkal. Mint mondták, az ügynökök nyílászáró korszerűsítésre, valamint energetikai tanúsítvány kiállításához előzetes felmérésre írattak alá szerződést több, szegedi panel és társasházi lakóval, majd a befizetett összeggel eltűntek, az általuk ígért munka pedig soha nem került elvégzésre. Ez a bevált gyakorlat pedig már nem újkeletű, ugyanannak a cégnek a képviselői már évek óta használják ki az emberek jóhiszeműségét.

A KÁROSULT NAGYMAMA 60 EZER FORINTOT FIZETETT KI A HÁZALÓ ÜGYNÖKÖKNEK

Vanger Tamás elmesélte, körülbelül másfél éve történt, hogy a párja nagymamájához házaló ügynökök csengettek fel nyílászáró korszerűsítésre hivatkozva. A korszerűsítésre egy 280 ezer forintos árat adtak meg, majd az idős, nyolcvan éven felüli asszonytól 60 ezer forint előleget el is kértek. Erről az összegről átvételi elismervényt is adtak. Tamás, amikor tudomást szerzett a történtekről már gyanakodni kezdett, hogy itt valamilyen átverésről, vagy legalábbis egy nagyon túlárazott beruházásról lehet szó, ezért megpróbálta a céggel felvenni a kapcsolatot.

TAMÁS MEGPRÓBÁLTA VISSZASZEREZNI A BEFIZETETT ÖSSZEGET, SIKERTELENÜL

Eltelt körülbelül két hét, mire sikerült velük telefonon beszélni. Tamás vissza akarta mondani a munkát, ugyanakkor a befizetett előleget visszakérni, azonban több heti telefonálás után azt a választ kapta a cég munkatársától, hogy nem áll módjukban visszaadni a pénzt, mert az az előzetesen végzett felmérés, illetve az energetikai tanúsítvány díja, amit végül soha nem kapott meg a károsult. Tamás találkozót beszélt meg a cég ügynökeivel, amelyen szerette volna, ha a rendőrség is jelen van, azonban ők azt mondták, nem áll módjukban foglalkozni az üggyel és kiküldeni a helyszínre járőröket. A találkozón az ügynökök ugyanazt elmondták Tamásnak, hogy nem tudják visszaadni a pénzt és itt az ügy megrekedt. Ahogy Tamás elmondta, nem érzett magában erőt és energiát, hogy pereskedni kezdjen és tapasztalatai alapján értelmét sem látta.

“A SZOMORÚ AZ, HOGY MINDEZT TELJESEN LEGÁLISAN CSINÁLJÁK”

A történet folyatásában, május 3-án, kedden, Tamás egyik barátja, aki ismerte a sztorit, Reisch Dani találkozott ugyanannak a cégnek a házaló ügynökeivel egy szegedi társasházban, ahol éppen dolgozott. Daninak több sem kellett, kihívta a rendőrséget, mire az ügynökök egyike elszaladt előle, a másikat sikerült szóval tartani a hatóságok kiérkezéséig. “A szomorú az egészben, hogy ők ezt teljesen legálisan csinálják, mint ahogy a rendőröktől megtudtam, mivel megbízó levéllel rendelkeznek, habár szakképesítéssel egyikük sem” – mesélte el a történteket Dani. Tamás esetében is azért nem tudtak segíteni, mert a szerződés, amit az idős asszonnyal aláírattak tartalmazza, hogy a befizetett előleg vissza nem térítendő, így jogilag nem tudnak eljárni ellenük.

DANI SZERINT A MEGOLDÁS A HÁZALÓ ÜGYNÖKÖK TEVÉKENYSÉGÉNEK BETILTÁSA LENNE

Dani elárulta, utánajárt a témának és szerinte a megoldás a házaló ügynökök tevékenységének önkormányzati szinten való betiltása lenne, hasonlóan több magyar városhoz, ahol ezt a rendelkezést már életbe léptették.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb