Közélet

Lecsökkentené a közgyűlések számát a városvezetés, véget érhet az Agóra-botrány – Szeged365 warm up a pénteki közgyűlésre

Péntek reggel 9-kor érkezik a soron következő közgyűlés a szegedi városházán, amely több szempontból is izgalmasnak tűnik. Február 18. óta ez lesz az első megtartott közgyűlés a szegedi városházán, a korábbi gyakorlattal ellentétben sem márciusban, sem áprilisban nem tartották meg, így aztán valóságos napirend-cunami vár a szegedi képviselőkre, olyan forró témákban,

  • mint az egészen szürreális fordulatot vett Agóra-botrány,
  • az éves közgyűlések számának csökkentése,
  • vagy éppen a képviselői beszédidő lekorlátozása.

Az eseményt péntek reggel 9-től élőben adjuk majd a Szeged365.hu Facebook oldalán, az alábbi cikkünkben pedig összegyűjtöttük a legforróbb témákat, napirendi pontokat.

AGÓRA-GATE: NAGYON ÚGY FEST, HOGY KÉNYTELEN LESZ BEDOBNI A TÖRÖLKÖZŐT A POLGÁRMESTERI KABINET

Végleg pont kerülhet a decemberben kirobbant Agóra-ügy végére, a város kulturális bizottsága szerdán zárt ülésen hallgatta meg a korábbi, egyben ideiglenes igazgató Orbán Hedviget. Valahol sorsszerű, hogy “Hédi” a második pályáztatási körben is egyedül maradt, magyarán mondva, nincs más, aki pályázna a pozícióra rajta kívül. Információink szerint tegnap 7-1 arányban szavazták meg a régi-új vezető támogatását, a fenti két tényező ismeretében pedig az eddigieknél is nagyobb botrányt kavarna, ha pénteken ezzel ellentétesen döntene Szeged város közgyűlése.

MÉG KEVESEBB KÖZGYŰLÉS, MÉG KEVESEBB BESZÉDIDŐ

Közgyűlés elé kerül az új Szervezeti és Működési Szabályzat, amely két furcsaságot is tartalmaz:

  • Az első, hogy éves szinten hatra korlátozná a közgyűlések számát, ezekből egyébként gyakorlatilag majdnem minden hónapban tartottak eddig egyet-egyet, hivatalosan pedig kilencet írt elő az SZMSZ.
  • A másik pedig az, hogy a bizottsági üléseken – ha nincs szavazati joga az adott illetőnek – ezentúl napirendenként 3 percet beszélhet majd az önkormányzati képviselő, sőt, a közgyűlésében az elnök megvonhatja a napirendhez való további hozzászólás lehetőségét akkor, ha úgy véli, nem méltó a képviselő viselkedése a közgyűléshez.

Magyarán, jóval ritkábban lesz közgyűlés, ráadásul limitálják, ki és mennyit beszélhet.

Tápai Péter, a Fidesz-KDNP szegedi frakcióvezetője csütörtökön tartott sajtótájékoztatót az intézkedéscsomagról, mint mondta, alkotmányellenesnek tartja azt és mindent meg fognak tenni, hogy ne menjen át a közgyűlésen.

“A lakásrendeletet ma több bizottságban is szakmailag kifogásoltuk, javaslatokat, észrevételeit tettünk, amit a jövőben már nem biztos, hogy megtehetünk. En például a pénzügyi bizottságnak nem vagyok tagja, ahogy a kulturális bizottságnak sem, ezért egy napirendi pontnál egyszer, három percben beszélhetek majd. Az érdemi munka lehetőségét veszi el a polgármester, és a közgyűlések csökkentésével lassan utcai politizálásba kényszeríti az ellenzéki képviselőket” – magyarázta a tervezettel kapcsolatos aggályait megkeresésünkre Chovanecz Kata (Fidesz-KDNP).

KI LESZ SZEGED DÍSZPOLGÁRA?

Széchenyi István, Kossuth Lajos, Klebelsberg Kuno, Karikó Katalin. A négy felsorolt névben az a közös, hogy mindegyiket Szeged Díszpolgárainak választották. A megtisztelő címet tradicionálisan Szeged Napján, május 21-én adják át, a várományosát pedig az év elején, legkésőbb februárban szokta bejelenteni Botka László, azonban az idén – annak dacára, hogy már május 5-ét írunk – még semmit sem lehet tudni:

  • a Szeged Díszpolgára,
  • a Szeged Sportolója,
  • és a Pro Urbe díjak 2022-es várományosairól.

Városházi információink szerint még februárban terjesztette elő a fenti címek várományosait városunk polgármestere, azonban a zárt szavazás eredménytelenül zárult, azóta pedig – annak dacára, hogy a város szervezeti és működési szabályzata azt írja, hogy a július – augusztus – január hónapok kivételével rendes ülést tart az önkormányzat képviselőtestülete – nem volt közgyűlés a Széchenyi téren. Az ügyben, tekintve hogy egy hét múlva indul a Szeged Napja Ünnepségsorozat, május 21-én pedig jön az ünnepi díszközgyűlés, holnap valahogy döntést kellene hozni, különben hatalmas égés lesz a Szeged Díszpolgára címből.

AMIRŐL VISZONT MÉGSEM LESZ SZÓ: A HÁROM SZEGEDI ÓVODA BEZÁRÁSÁNAK ÜGYE

Múlt pénteken került pont az óvoda-gate végére, a holnap reggel kezdődő szegedi közgyűlés napirendi pontjainak kihirdetésekor ugyanis kiderült, hogy a korábbi tervekkel ellentétesen mégsem kerül a képviselők elé a Napsugár, a Sás utcai és a Mars téri óvodák bezárásának ügye. Az ok egyszerű: a polgármester köreiből a legutóbbi cikkünk megjelenésekor azt a hírt kaptuk, hogy a baloldali összefogás képviselőit is megosztja a téma, többen is vannak, akik nemmel voksolnának a közgyűlésben a Napsugár, a Sás utcai és a Mars téri intézmények bezárása kapcsán, Botka László pedig – a városvezetés számára roppant kellemetlenül lecsapódott Agóra-ügy után – nem akart benyelni egy újabb vesztes csatát, így holnap szó sem lesz a három óvi bezárásáról:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb